Afbeelding

Paters nemen afscheid van Kasteel Stapelen

Algemeen

Met de ondertekening van de overdracht kwam vrijdag officieel een einde aan de relatie tussen de paters assumptionisten en Kasteel Stapelen. De paters zijn ruim 103 jaar eigenaar geweest van de Boxtelse waterburcht, de naastgelegen park en het bijgebouw dat bekend staat als 'het schooltje'. Voorzitter Jan van Homelen van stichting Beheer Kasteel Stapelen hield een dubbel gevoel over tijdens de overdracht: ,,Om na zoveel jaren afscheid te moeten nemen van zo'n bijzondere woning doet natuurlijk wel een beetje zeer. Maar het kasteel is in goede handen."

De beheersstichting houdt door de overdracht wat betreft het kasteel ook op te bestaan. ,,We zijn echter nog wel verantwoordelijk voor het zusterhuis en het aangrenzende pand aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45 waar de administratie van de assumptionisten nog wordt gedaan", geeft Van Homelen aan. ,,Maar dat vergt natuurlijk lang niet zoveel tijd als het kasteel zelf." De voorzitter ziet het overdragen van het kasteel dan ook als een goed moment om het 'eens wat rustiger aan te gaan doen'. ,,Het is goed om als oud-burgemeester ook eens aan je pensioen te denken", zegt hij met een lach.

Sins vandaag is Kasteel Stapelen dus in handen van een tot op heden onbekende vermogende Brabander. De nieuwe eigenaar wil zich echter voorlopig nog niet bekend maken aan het publiek. ,,Hij beseft natuurlijk dat hij een keer naar buiten moet komen. Het kasteel staat immers altijd in de aandacht van de Boxtelaren. Wanneer hij uit de anonimiteit wil stappen is ons echter niet bekend", vertelt Van Homelen. De voorzitter weet wel te vertellen dat de nieuwe kasteelheer voorlopig zelf zijn intrek neemt in de burcht. Op termijn moet dan bekend worden welke functie het gebouw en de omliggende gronden krijgen. In de koopovereenkomst staat wel beschreven dat zorg en wonen centraal moeten staan bij een eventuele nieuwe betrekking van het kasteel. Van Homelen: ,,Hierdoor blijft een traditie in stand. De paters assumptionisten hebben altijd een maatschappelijke functie vervuld."

Ondanks dat de toekomst van Kasteel Stapelen dus nog even in nevelen is gehuld, is Van Homelen wel tevreden met de doorgang van diverse evenementen in de burcht. Het jaarlijkse kasteelconcert van de Gildebondsharmonie dat morgen, zondag 2 september, plaatsvindt, gaat gewoon door. En ook Sinterklaas mag van de nieuwe eigenaar in november nog zijn intrek nemen in het kasteel tijdens Stapel op Sint. Of de burcht en het park ook in de volgende jaren open blijven voor dergelijke activiteiten is nog even afwachten.

AFSCHEID

De paters assumptionisten namen afgelopen zondag al afscheid genomen van hun klooster, door middel van een reünie van oud-studenten, vrienden en vriendinnen. Ruim honderd mensen woonden de feestelijke bijeenkomst bij. Overste Jan Zuiker van de congregatie sprak van het 'begin van het einde' van de Assumptie in Nederland. Sinds de assumptionisten in 1915 hun intrek namen in het Boxtelse kasteel werden driehonderd priesters en broeders gevormd die zowel in eigen land als in de missie de evangelische boodschap uitdroegen. Lang niet alle studenten die het missiehuis bevolkten werden geestelijke. ,,Maar zij kregen wel een intellectuele en spirituele vorming die hen voorbereidde op een waardige plaats in de samenleving", aldus Zuiker. Volgens hem gaat het daarbij om ruim duizend studenten.

Momenteel leven in Nederland nog elf assumptionisten; zij zijn gemiddeld ruim 80 jaar oud. ,,Het gaat ons natuurlijk aan het hart dat er geen voortzetting is. Maar het is beter in dankbaarheid te gedenken dan te treuren. Die honderd jaar hebben veel rijkdom gebracht, in binnen- en buitenland." Zuiker blikte terug aan de hand van eigen herinneringen, maar ook puttend uit het boek dat pater Arno Burg drie jaar geleden publiceerde bij het eeuwfeest.

BEHEERSTICHTING

Zuiker sprak zijn dank uit aan onder meer het bestuur van de stichting Beheer Kasteel Stapelen, die de verkoop voorbereidde. Zuiker zei zich 'werkelijk geen raad geweten te hebben' zonder het stichtingsbestuur. ,,Het heeft mij duidelijk gemaakt dat wij paters ongeschikt zijn voor dit werk: wij hebben er ten enenmale de opleiding en ervaring niet voor."

FOTO: Onze cartoonist Maarten Melis besteedde deze week aandacht aan de overdracht van Kasteel Stapelen. De halfopen ophaalbrug staat daarbij symbool voor de onzekerheid die de toekomst voor de Boxtelse waterburcht in petto heeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 9 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 10 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 11 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 12 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 13 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 13 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 15 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 17 uur geleden