14:54:22    maandag, 17 juni 2019
brabants centrum logo
Thu 26 Nov 2015 09:56

Flinke energiesubsidies voor sportclubs Boxtel

Lettergrootte: A- A+

Flinke energiesubsidies voor sportclubs Boxtel

Sportclubs in Boxtel kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 15.000 euro als ze op korte termijn plannen voor energiebesparing indienen.

Naast een toelage van het ministerie van Economische Zaken stelt de gemeente 150.000 euro beschikbaar om energiebesparende maatregelen te ondersteunen. Het geld is afkomstig van de firma Cuadrilla, die eerder een goodwillpremie betaalde om in Boxtel naar schaliegas te kunnen boren. Het ministerie van Economische Zaken maakt binnenkort een bedrag van maximaal 30 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van sportverenigingen in Nederland, die energiebesparende maatregelen willen nemen in en op hun accommodaties. De eerste tranche van deze ruime subsidieregeling komt in januari beschikbaar en gemeenten kunnen daarop intekenen. Wethouder Herman van Wanrooij verwacht dat het Rijk in eerste instantie zo'n 6 miljoen euro wil verdelen, maar rekent erop dat er door een grote respons meer geld beschikbaar komt.

ATTRACTIEVER

De overheid vindt het belangrijk dat ook sportclubs hun verantwoordelijkheid nemen en met hun leden aan de slag gaan om energie te besparen. Gedacht kan worden aan zonnepanelen op daken van kantines en tribunes, zonneboilers, led-verlichting, zuinige cv-ketels en waterbesparende maatregelen, zowel bij de beregening van sportvelden als in doucheruimten. ,,Het ministerie is bereid om 30 procent van de materiaalkosten van een project voor haar rekening te nemen", legt Van Wanrooij uit.

De Boxtelse sportwethouder gaf deze week aan dat Boxtel daar een schepje bovenop wil doen om de regeling nóg attractiever te maken voor lokale clubs. Om die reden wordt de veelbesproken goodwillpremie van Cuadrilla ingezet voor dit doel. Daarmee anticipeert het gemeentebestuur van Boxtel op een motie van D66. De partij kreeg tijdens de behandeling van de begroting voor 2016 steun voor het plan om de premie beschikbaar te stellen aan energieprojecten. De keuze is gevallen op deze subsidieregeling.

SPROKKELEN

Sportclubs die een plan voor energiebesparing indienen, kunnen in Boxtel ook rekenen op een gemeentelijke bijdrage waarbij maximaal 30 procent van de materiaalkosten wordt vergoed. ,,We bepalen de maximale bijdrage per club op 15.000 euro, zodat minimaal tien verenigingen kunnen profiteren. Maar we denken dat meer clubs kunnen profiteren als goedkopere ideeën worden voorgedragen", zo stelt Van Wanrooij. ,,Wie een plan van 10.000 euro indient, kan rekenen op een subsidie van 3.000 euro van het ministerie en van 3.000 euro van de gemeente. Met zelfwerkzaamheid en inventiviteit moet het lukken om die andere vier mille bij elkaar te sprokkelen. Veel verenigingen beschikken over veel handige mensen, zodat aardig op de loonkosten bespaard kan worden."

OVERBELAST

De wethouder kan zich echter voorstellen dat niet alle clubs voldoende middelen hebben om energiebesparende projecten te financieren, ook al kan tot 60 procent subsidie worden verkregen. Om die reden is de gemeente bereid aanvullende maatregelen te nemen. ,,We kunnen kijken of er andere subsidiepotjes beschikbaar zijn. Ook een renteloze lening zou bespreekbaar kunnen zijn", zo stelde Van Wanrooij gistermiddag. Hij roept sportclubs op op korte termijn plannen en ideeën voor energiebesparing te dragen, zodat tijdig meegedaan kan worden aan de verdeling van de rijkssubsidie. ,,De verwachting is dat de website van het ministerie snel overbelast is..."

(Foto: Hans Verberk). 

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties