Afbeelding

Flinke energiesubsidies voor sportclubs Boxtel

Algemeen

Sportclubs in Boxtel kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 15.000 euro als ze op korte termijn plannen voor energiebesparing indienen.

Naast een toelage van het ministerie van Economische Zaken stelt de gemeente 150.000 euro beschikbaar om energiebesparende maatregelen te ondersteunen. Het geld is afkomstig van de firma Cuadrilla, die eerder een goodwillpremie betaalde om in Boxtel naar schaliegas te kunnen boren. Het ministerie van Economische Zaken maakt binnenkort een bedrag van maximaal 30 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van sportverenigingen in Nederland, die energiebesparende maatregelen willen nemen in en op hun accommodaties. De eerste tranche van deze ruime subsidieregeling komt in januari beschikbaar en gemeenten kunnen daarop intekenen. Wethouder Herman van Wanrooij verwacht dat het Rijk in eerste instantie zo'n 6 miljoen euro wil verdelen, maar rekent erop dat er door een grote respons meer geld beschikbaar komt.

ATTRACTIEVER

De overheid vindt het belangrijk dat ook sportclubs hun verantwoordelijkheid nemen en met hun leden aan de slag gaan om energie te besparen. Gedacht kan worden aan zonnepanelen op daken van kantines en tribunes, zonneboilers, led-verlichting, zuinige cv-ketels en waterbesparende maatregelen, zowel bij de beregening van sportvelden als in doucheruimten. ,,Het ministerie is bereid om 30 procent van de materiaalkosten van een project voor haar rekening te nemen", legt Van Wanrooij uit.

De Boxtelse sportwethouder gaf deze week aan dat Boxtel daar een schepje bovenop wil doen om de regeling nóg attractiever te maken voor lokale clubs. Om die reden wordt de veelbesproken goodwillpremie van Cuadrilla ingezet voor dit doel. Daarmee anticipeert het gemeentebestuur van Boxtel op een motie van D66. De partij kreeg tijdens de behandeling van de begroting voor 2016 steun voor het plan om de premie beschikbaar te stellen aan energieprojecten. De keuze is gevallen op deze subsidieregeling.

SPROKKELEN

Sportclubs die een plan voor energiebesparing indienen, kunnen in Boxtel ook rekenen op een gemeentelijke bijdrage waarbij maximaal 30 procent van de materiaalkosten wordt vergoed. ,,We bepalen de maximale bijdrage per club op 15.000 euro, zodat minimaal tien verenigingen kunnen profiteren. Maar we denken dat meer clubs kunnen profiteren als goedkopere ideeën worden voorgedragen", zo stelt Van Wanrooij. ,,Wie een plan van 10.000 euro indient, kan rekenen op een subsidie van 3.000 euro van het ministerie en van 3.000 euro van de gemeente. Met zelfwerkzaamheid en inventiviteit moet het lukken om die andere vier mille bij elkaar te sprokkelen. Veel verenigingen beschikken over veel handige mensen, zodat aardig op de loonkosten bespaard kan worden."

OVERBELAST

De wethouder kan zich echter voorstellen dat niet alle clubs voldoende middelen hebben om energiebesparende projecten te financieren, ook al kan tot 60 procent subsidie worden verkregen. Om die reden is de gemeente bereid aanvullende maatregelen te nemen. ,,We kunnen kijken of er andere subsidiepotjes beschikbaar zijn. Ook een renteloze lening zou bespreekbaar kunnen zijn", zo stelde Van Wanrooij gistermiddag. Hij roept sportclubs op op korte termijn plannen en ideeën voor energiebesparing te dragen, zodat tijdig meegedaan kan worden aan de verdeling van de rijkssubsidie. ,,De verwachting is dat de website van het ministerie snel overbelast is..."

(Foto: Hans Verberk). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 10 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 10 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 12 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 13 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 14 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 16 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 18 uur geleden