Afbeelding

Dino's als toeristische trekpleister

Algemeen

Hoe trek je de vele bezoekers die jaarlijks oertijdmuseum De Groene Poort bezoeken het Boxtelse centrum in? Over die vraag buigt een denktank met lokale partijen zich momenteel. De eerste sessies hebben al geleid tot het idee om een virtuele ontdekroute te realiseren waarbij kinderen en volwassenen met mobiele telefoons en tablets op zoek gaan naar dinosaurussen. ,,Iedereen kan hierbij aansluiten..."

Ruim 65.000 mensen hebben dit jaar een bezoek gebracht aan De Groene Poort. Het record van vorig jaar, 64.000, is hiermee al verbroken. ,,Het museum draait erg goed", laten directeur René Fraaije en Bart Jan Wulfse, lid van de Raad van Advies van De Groene Poort weten. Een/derde van de bezoekers komt uit de driehoek Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven, een/derde is afkomstig uit de rest van Brabant en het overige deel is van buiten de provincie. ,,Een museumbezoek duurt gemiddeld drie tot vijf uur", aldus Fraaije. ,,We merken dat mensen daarna weer naar huis gaan, terwijl we ze juist een dagje uit willen laten beleven in Boxtel. Daarmee wordt natuurlijk ook de lokale economie gestimuleerd."

De Groene Poort deed een subsidieaanvraag bij de gemeente Boxtel. Vanuit het economisch stimuleringsbudget is vijftigduizend euro toegekend. De ene helft wordt gebruikt voor de bouw van extra ruimtes in het museum. Het andere gedeelte bedoeld is om de bezoekers van De Groene Poort te verbinden met het centrum. Hiermee is het oertijdmuseum een jaar geleden aan de slag gegaan.

Partijen als de gemeente Boxtel, werkgeversvereniging SPIN, een aantal lokale ondernemers, stichting Centrummanagement, Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB), stichting Brabants Centrum en de Hogere Agrarische School (HAS) haakten aan en zijn na enkele sessies tot de conclusie gekomen dat de dinosaurus kan dienen als dé aanjager van de lokale economie. ,,Door middel van een route-app waarbij op allerlei locaties levensechte replica's van dino's te zien zijn, verwachten we dat mensen langer in Boxtel blijven. Deze app moet als vliegwiel dienen voor allerlei andere activiteiten", legt Wulfse uit. ,,Voorbeelden zijn beelden van dinosaurussen op rotondes of in etalages, speciale attracties of eten en drinken bij horecagelegenheden dat is afgestemd op het thema." (Montagefoto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

MEP-hockeyster Aniek de Bekker in duel verwikkeld met een speelster van Etten-Leur.
Laatste loodjes wegen zwaar voor mannen MEP Sport 58 minuten geleden
De ASML-campus in Veldhoven.
Balans: 'Uitbreiding ASML biedt kansen voor Boxtel' Economie 1 uur geleden
Logo
De mannen van de hobbyclub in het noodlokaal achter de Sint-Willibrordusschool. Links werkt Fons van der Heijden aan de maquette van het nieuwe onderkomen.
Hobbyclub Esch wil naar trapveldje verhuizen Verenigingen 1 uur geleden
Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool.
Zonnepanelen: waar gaat dat heen? Duurzaamheid 3 uur geleden
Het protestants kerkje aan de Clarissenstraat in Boxtel werd in 1812 gebouwd en is ontworpen door de Boxtelse architect, landmeter en politicus Hendrik Verhees. Op de achtergrond de toren van de Sint-Petrusbasiliek.
Ruud van Nooijen belicht historie van Boxtelse protestanten MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Kas Beekmans tijdens een training op het TT-circuit in Assen op zijn nieuwe 600cc motor. De Boxtelaar promoveert komend seizoen naar een hogere klasse met zwaardere motoren.
Kas Beekmans promoveert naar zwaardere 600cc klasse Sport 21 uur geleden
Ramon Mulder (rechts) van Irene in duel met twee spelers van Mosa. De Gemondenaren misten veel kansen, waardoor ze uiteindelijk met 0-1 in eigen huis verloren.
Irene verliest thuis in duel van gemiste kansen Sport 22 uur geleden
De oud-gedecoreerden in Esch maken er een gezellige Koningsdag van. De officieuze bijeenkomst vormt een treffen van bekenden. Er is altijd wel wat bij te praten en de bewoners kennen elkaar allemaal.
Onofficiële bijeenkomst gedecoreerden Esch smaakt naar meer Cultuur 23 uur geleden