De ASML-campus in Veldhoven.
De ASML-campus in Veldhoven. Foto: eigen collectie | © ASML 2021.

Balans: ‘Uitbreiding ASML biedt kansen voor Boxtel’

Economie

Boxtel moet de kansen grijpen die de uitbreiding van techbedrijf ASML biedt. Dat vindt de fractie Balans in de gemeenteraad. ,,Zoek de samenwerking”, klinkt het advies aan B en W.

Na dreigementen om Nederland te verlaten, maakte de Veldhovense chipsfabrikant ASML onlangs bekend toch te blijven. Ten noorden van Eindhoven Airport gaat het bedrijf uitbreiden op een nieuwe locatie. Die uitbreiding zal zorgen voor meer economische ontwikkeling, niet alleen in Eindhoven, maar zeker ook in de regio en dus voor Boxtel, voorspelt fractievoorzitter Gerlof Roubos in een brief aan het college. 

Hij wijst naar gesprekken die steden als Den Bosch en Tilburg, maar ook een gemeente als Meierijstad met ASML en Brainport Eindhoven voeren. Zowel om te helpen als om te verwachten knelpunten aan te pakken. Voor zover bekend heeft Boxtel hierin nog geen stappen gezet, volgens Balans. En dat moet wel gebeuren, vindt Roubos. Hij verwacht een sterkere lokale economie en meer vraag naar bedrijfsgronden.

GROENE LONG

De voorzitter van de grootste raadsfractie denkt ook dat een grotere druk op de lokale huizenmarkt zal ontstaan, net als meer files en een voller OV-net. ,,Kortom de uitbreiding van ASML en in het verlengde daarvan, de ontwikkeling van Brainport, hebben zowel positieve als negatieve gevolgen voor onze gemeente.”

De uitbreiding van ASML biedt Boxtel volgens Balans ‘een unieke kans’ om te groeien én afspraken te maken over een betere wegen- en OV-infrastructuur. ,,Ook kan Boxtel zich op de kaart zetten op het gebied van toerisme en recreatie met de Kampina en Het Groene Woud als groene long voor Brainport. Wellicht is het mogelijk dat partijen mee gaan investeren in bijvoorbeeld nieuwe woonwijken of andere voorzieningen.”

Burgemeester en wethouders reageren doorgaans binnen zes weken op vragen van raadsfracties.

Fractievoorzitter Gerlof Roubos van Balans.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
De open boerderijdag bij de familie Van Alphen op Luissel trok ruim duizend bezoekers op tweede pinksterdag.
Boerderij familie Van Alphen druk bezocht: 'Koeien zijn lief, maar ze likken aan m'n hand' Jeugd 8 uur geleden
Logo
Limuscene kreeg weliswaar een paar stortbuien over zich heen, maar dat mocht de pret niet drukken. Publiek en muzikanten vermaakten zich opperbest.
Regen deert muzikanten en bezoekers 16e Limuscene niet Cultuur 9 uur geleden
In het kantoor van Bijnen Uitvaartzorg aan de Baroniestraat 53 in Boxtel is 30 mei een bijeenkomst over loslaten en nalaten.
Avond over loslaten en nalaten bij Bijnen Zakelijk 10 uur geleden
De jaarlijkse voertuigenzegening blijft niet beperkt tot motoren, personenauto's en trucks. Ook scootmobielers sluiten aan.
Met Gods zegen op de Markt kunnen voertuigen weer de weg op Geloof en spiritualiteit 11 uur geleden
De schedel van een metoposaurus is vanaf vrijdag in het Oertijdmuseum in Boxtel te zien. Het miljoenen jaren oude skelet is door medewerkers van het Oertijdmuseum weer in elkaar gezet.
Oertijdmuseum toont als eerste skelet oeroude 'salamander' Historie 12 uur geleden
In de laatste twee weken van augustus wordt in Liempde gecollecteerd voor De Zonnebloem.
Zonnebloemloterij: verkoop huis aan huis in Liempde Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Senioren praten over sociale netwerken en zorgzame buurt Bouwen en wonen 16 uur geleden
Logo
Liefhebbers van rock & roll muziek, kwamen zaterdagavond aan hun trekken in de tent in het Concordiapark in Liempde. Daar traden The Explosion Rockets op. De band bracht hits van Elvis, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry en vele anderen.
Explosion Rockets zorgen voor swingende start Rock en Rollend Liempde Cultuur 19 mei, 16:00