Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool.
Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool. Foto: Jos Korsten, 2020.

Zonnepanelen: waar gaat dat heen?

Duurzaamheid

Zonnestroom groeit en verandert zo snel dat het goed is om te horen wat nu de zin of onzin hiervan is. Ando Kuypers van Transitie Boxtel houdt hierover woensdag 8 mei vanaf 20.00 uur een gratis lezing in de bibliotheek aan de Burgakker. Een halfuur voor aanvang is de deur open.

Kuypers werkt al 25 jaar aan de ontwikkeling van zonnepanelen bij TNO, een onafhankelijke en grensverleggende organisatie voor toegepaste wetenschap en technologie. Hij vertelt over het hoe en waarom, maar beantwoordt ook vragen en gaat de discussie aan. De entree is gratis, je kunt een vrijwillige bijdrage geven. Aanmelding is wel nodig en kan via tboxtel@gmail.com.

Nederland is inmiddels wereldrecordhouder zonnepanelen per inwoner. En er komen nog veel panelen bij, ook in Boxtel. Waar gaat dat heen? Als de zon schijnt, wekken alle zonnepanelen en windmolens samen meer stroom op dan alle andere elektriciteitscentrales van het land bij elkaar. 

Toch zullen er nog veel panelen bij komen. Waarom is dat nodig, en waar laten we die allemaal? En wat betekent dat voor onze leefomgeving? Er is regelmatig discussie over, ook in Boxtel. 

Moeten we niet alleen panelen op daken leggen, maar misschien ook op stukken land in de omgeving? Die discussie is er in de hele wereld, maar juist daardoor zijn er de laatste jaren heel veel ontwikkelingen. Zin en onzin zijn daarbij soms niet goed uit elkaar te houden.

Vanuit zijn ervaring bij TNO vertelt Kuypers hier meer over. Er verschijnen steeds meer nieuwe soorten zonnecellen en er zijn allerlei manieren bedacht waarop ze in de omgeving een goede plek kunnen krijgen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Tangerine geeft donderdag 23 mei in Podium Boxtel een voorproefje op de show in het nieuwe theaterseizoen 2024-2025.
Podium Boxtel licht tipje van de programmasluier tijdens preview Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Koperen regenpijpen basiliek gestolen 112 3 uur geleden
Logo
Het regent klachten over achterstallig onderhoud van de Hoogheemflats in Boxtel-Oost. De verhoging van de huur was voor velen de druppel.
Bewoners Hoogheem zijn achterstallig onderhoud beu Bouwen en wonen 6 uur geleden
De openluchtviering bij de Willibrorduskapel op Luissel kan bij mooi weer op veel belangstelling rekenen.
Openluchtmis op Luissel Geloof en spiritualiteit 8 uur geleden
Logo
Maquette van het tiny house-plan aan de Boxtelseweg 50 in Liempde.
Locaties voor tiny house-pilot slinken Politiek 8 uur geleden
Logo
Met behulp van grote strandballen werd september 2015 het eindbedrag bekendgemaakt dat de Liempdenaren in de strijd tegen kanker hadden opgehaald.
Liempde bundelt opnieuw de krachten tegen kanker Cultuur 23 uur geleden
Logo
Onder regie van twee Vlamingen bouwden vijftien vrijwilligers afgelopen weekeinde de spiegeltent in drie dagen op. Zo is er extra tijd voor reparaties.
'Spiegeltent is één grote legodoos' Cultuur gisteren
De naam van Roger van Laere is vereeuwigd in de gevel van Teunis Honk, het clubhuis van het Liempdse gilde.
Erehoofdman onthult gedenksteen Teunis Honk Verenigingen 16 mei, 11:00