Dagbestedingsprojecten kunnen op kleine schaal weer starten om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan. Deze foto dateert van een bijeenkomst van Dagje Thuis in De Rots. (Foto: Henk van Weert, 2018 ).
Dagbestedingsprojecten kunnen op kleine schaal weer starten om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan. Deze foto dateert van een bijeenkomst van Dagje Thuis in De Rots. (Foto: Henk van Weert, 2018 ). Foto: Henk van Weert

Gemeenschapshuizen openen voor dagbesteding ouderen

Algemeen Wonen & Leven (c) Nieuws (c)

Gemeenschapshuizen en andere openbare voorzieningen hebben positief gereageerd op de oproep onderdak te verlenen voor dagbestedingsactiviteiten ten behoeve van kwetsbare ouderen. Van de vrijwilligersorganisaties voor ouderen die deze activiteiten op zouden moeten tuigen, heeft welzijnsorganisatie ContourdeTwern nog slechts enkele reacties gekregen. Nu bekend is welke accommodaties beschikbaar zijn, hoopt men op meer respons.

Teamcoördinator Karin van Ditmars van ContourdeTwern heeft vorige week opnieuw diverse vrijwilligersorganisaties aangeschreven die zich bezighouden met ouderen. Medio april verstuurde zij mede namens het gemeentebestuur en de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) ook al een brief waarin duidelijk werd dat door een kleine versoepeling van de coronaregels dagbesteding voor senioren op kleine schaal weer mogelijk is. Het moet de eenzaamheid onder deze doelgroep doorbreken.

In Boxtel hebben De Walnoot (Reginahof), de Kinderboerderij (Apollopad), De Rots (Nieuwe Nieuwstraat), de bibliotheek (Burgakker) aangegeven graag mee te willen werken. In Liempde geven De Kloosterhof (Dorpsstraat) en D’n Liempdsen Herd (Barrierweg) aan bezoekers te willen ontvangen. Van Ditmars verwacht dat dit een stimulans zal zijn voor ouderenorganisaties om laagdrempelige activiteiten te gaan organiseren. ,,Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Het komt nu vooral aan op ‘de kleine dingen die het doen!’ Een ontmoeting of gesprek met een kopje koffie kan de dag voor mensen al opfleuren”, aldus de teamcoördinator van ContourdeTwern. Ook een boek voorlezen, samen naar muziek luisteren of naar foto’s kijken behoren tot de suggesties.

Veel kwetsbare ouderen hebben na de lange corona-isolatie behoefte aan contact. Niet iedereen zal dat melden. ContourdeTwern wil een inventarisatie maken en mensen naar de locaties en de activiteiten leiden, aldus Van Ditmars. Wie mensen kent die behoefte (kunnen) hebben aan dagbesteding maar de stap moeilijk kunnen zetten, kunnen dat doorgeven aan via e-mail: karinvanditmars@contourdetwern.nl of telefoonnummer 06-41 90 18 04.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Als enige dorp in de gemeente werd in Esch een optocht met versierde fietsen gehouden voor de jeugd. Onder de klanken van muziekvereniging Sint-Willibrordus trokken zij naar Het Buitenhuis, waar de vlag werd gehesen.
Sport, spel en fietsen, tradities vieren hoogtij tijdens Koningsdag in Liempde, Esch en Gemonde Cultuur 8 uur geleden
Logo
Het centrum van Boxtel stond tijdens Koningsdag bol van de activiteiten. In de ochtend en middag voor gezinnen met kinderen en in de avond voor de volwassenen.
Spatje regen deert bezoekers Koningsdag in Boxtel niet Cultuur 10 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: vergunningen Vion Opinie 12 uur geleden
De voorraad lege flessen groeit nog steeds. Deze foto is van woensdagochtend.
Lege flessen tegen eenzaamheid voor Met je hart Algemeen 13 uur geleden
Logo
pp Op de sportvelden van hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC streden basisschoolleerlingen met elkaar om de begeerde trofeeën.
Honderden basisschoolleerlingen op velden ODC en MEP: 'We hebben twee keer bijna gescoord' Jeugd 14 uur geleden
De tiende editie van de Open Boxtelse Quizronde staat zaterdag 15 juni op het programma.
Tweede lustrum voor populaire Open Boxtelse Quizronde Cultuur 15 uur geleden
Logo
Afbeelding
In de hemel Column 16 uur geleden
Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur 27 apr, 16:30