De stuw in de Essche Stroom ter hoogte van de Kollenberg, wordt vervangen voor een kleiner exemplaar dat verder komt te liggen. (Foto: Peter de Koning).
De stuw in de Essche Stroom ter hoogte van de Kollenberg, wordt vervangen voor een kleiner exemplaar dat verder komt te liggen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Stikstof zet aanpak keringen Essche Stroom in de wacht

Algemeen

De kans op natte voeten blijft nog even aanwezig in Esch. Waterschap De Dommel zou dit voorjaar beginnen met het verhogen van de dijken langs de Essche Stroom, maar stikstof houdt de werkzaamheden voorlopig op. Dat meldt het waterschap in haar nieuwsbrief.

Het waterschap verwacht ook de komende maanden nog niet aan de slag te kunnen gaan. ,,Helaas is op dit moment de omgevingsvergunning nog niet afgegeven. Met name het onderdeel stikstofuitstoot is het knelpunt", geeft De Dommel aan. Er zijn nieuwe berekeningen uitgevoerd en er moeten aanvullende onderbouwingen aangeleverd worden. Dat zorgt voor vertraging.

Wanneer de werkzaamheden wel vast start kunnen gaan is nog niet bekend. ,,Zodra er zicht is op een definitieve vergunning en de planning zullen we daarover communiceren."

DAMWANDEN

Het verhogen van de dijken is nodig om ervoor te zorgen dat de Esschenaren ook in de toekomt droge voeten houden. De dijken worden hoger dan in eerste instantie gepland vanwege nieuwe inzichten in het effect van klimaatverandering.

Het project is omvangrijk omdat vanaf vlak voor de brug in de Haarenseweg tot aan de huidige stuw, de huizen aan de Essche kant te dicht op de dijk staan om deze te verhogen en te verbreden. Aan die kant wil het waterschap daarom damwanden plaatsen. Op de rest van het traject is voldoende ruimte voor een groene, hoge dijk of wordt een combinatie van beiden gemaakt.

Daarnaast moet ook de huidige stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst worden. Er komt een nieuwe, kleinere variant ter hoogte van buurtschap De Ruiting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
Als enige dorp in de gemeente werd in Esch een optocht met versierde fietsen gehouden voor de jeugd. Onder de klanken van muziekvereniging Sint-Willibrordus trokken zij naar Het Buitenhuis, waar de vlag werd gehesen.
Sport, spel en fietsen, tradities vieren hoogtij tijdens Koningsdag in Liempde, Esch en Gemonde Cultuur 48 minuten geleden
Logo
Het centrum van Boxtel stond tijdens Koningsdag bol van de activiteiten. In de ochtend en middag voor gezinnen met kinderen en in de avond voor de volwassenen.
Spatje regen deert bezoekers Koningsdag in Boxtel niet Cultuur 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: vergunningen Vion Opinie 4 uur geleden
De voorraad lege flessen groeit nog steeds. Deze foto is van woensdagochtend.
Lege flessen tegen eenzaamheid voor Met je hart Algemeen 5 uur geleden
Logo
pp Op de sportvelden van hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC streden basisschoolleerlingen met elkaar om de begeerde trofeeën.
Honderden basisschoolleerlingen op velden ODC en MEP: 'We hebben twee keer bijna gescoord' Jeugd 6 uur geleden
De tiende editie van de Open Boxtelse Quizronde staat zaterdag 15 juni op het programma.
Tweede lustrum voor populaire Open Boxtelse Quizronde Cultuur 7 uur geleden
Logo
Afbeelding
In de hemel Column 8 uur geleden
Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur gisteren