Afbeelding

Waterrat Puck in actie voor goede doel

Algemeen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker gaat voormalig olympisch sporter Maarten van der Weijden een bijzondere uitdaging aan: hij zwemt vanaf zaterdag 18 augustus drie dagen lang de 200 kilometer lange Elfstedentocht. Dat doet hij niet alleen; in de elf Friese steden wordt hij telkens enkele kilometers vergezeld door zwemmers uit heel Nederland. De 12-jarige Puck Bakker uit Liempde zwemt op de eerste dag vanaf 08.30 uur twee kilometer mee in Sneek.

Toen Puck in augustus hoorde over de actie van Van der Weijden, twijfelde ze geen moment. Ze moest en zou eraan meedoen. ,,Twee jaar geleden heb ik al eens met Maarten gezwommen, tijdens de Nachtmarathon in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Die opbrengst ging ook naar KWF Kankerbestrijding. Daar wilde ik me weer voor inzetten", vertelt de zwemster. ,,Volgens mij kent iedereen wel iemand die kanker heeft. Mijn oma is eraan gestorven, net als opa Rien. Dat is de vader van een goede vriend van mijn ouders. Ik hoorde dat de opbrengst van de 11stedenzwemtocht volledig naar KWF gaat. Het geld wordt besteed aan onderzoek en ik vind het fijn dat ik met deze actie kan helpen." Puck heeft momenteel 1.031 euro ingezameld. Doneren kan nog steeds via www.11stedenzwemtocht.nl. ,,Alle personen en bedrijven die geld hebben gestort, krijgen een plek op mijn speciale vest", zegt het meisje.

OP STOOM

Puck is haar hele leven al een 'waterrat'. De zwemdiploma's A, B en C behaalde ze in een rap tempo en daarna volgden nog certificaten op het gebied van zwemvaardigheid. Daarna hing ze haar duikbril nog niet aan de wilgen. Integendeel: gemiddeld ligt ze zo'n zeven uur per week in het zwembad. ,,Tijdens het binnenseizoen neem ik deel aan de korte afstanden en in het buitenseizoen volgen de langere afstanden vanaf 500 meter. En dan train ik ook nog voor synchroonzwemmen", vertelt de tiener. ,,Zwemmen maakt me blij, ik vind het leuk om te doen. Vooral de langere afstanden. Ik moet namelijk altijd even op stoom komen. Vanaf één kilometer wordt het pas leuk..."

De 11stedenzwemtocht is Puck op het lijf geschreven: ze mag namelijk een afstand van twee kilometer afleggen. ,,Ik heb er hard voor getraind. Binnen én buiten. Opgeven is geen optie", vertelt ze. ,,In Sneek zwemmen we net vóór Maarten. Als wij klaar zijn, komt hij eraan en kunnen we hem nog aanmoedigen."

Verdeeld over elf steden nemen zo'n 1.500 mensen deel aan het evenement. ,,Ik denk dat ik ongeveer veertig minuten nodig heb. Dat ligt aan de stroming en de wind. Het water zal niet koel zijn door het warme weer, dus een wetsuit is niet nodig. Of het niet te druk wordt in het water? Nee hoor, iedereen vindt zijn plekje wel. Ik moet niet te snel van start gaan, dat is het meest belangrijk. Anders kom ik mezelf tegen in de tweede helft."

Als Puck klaar is met haar bijzondere prestatie, moet Maarten van der Weijden nog even door. De verwachting is dat hij maandag 20 augustus omstreeks 19.15 uur in Leeuwarden finisht. ,,We houden hem het hele weekend in de gaten via internet en televisie", zegt Puck.

BRABANTBEKER

Na het avontuur in Friesland zal de tiener haar vizier weer op Noord-Brabant richten. In augustus en september neemt ze deel aan aan het circuit voor de Brabantbeker. Dit zijn wedstrijden in Oosterhout, Sleeuwijk, Vught en Lith. Ze maakt kans op een podiumplek; vorig jaar werd ze immers vierde in de categorie 11-15 jaar. ,,Ik ga ervoor", zegt ze stellig. Dat bleek vorige week al: in Heerjansdam zwom ze de 1.000 meter bijna een minuut sneller dan haar recordtijd van vorig seizoen.

OP DE FOTO: Puck Bakker verruilt zaterdag 18 augustus de badkuip in haar tuin voor het open water in Friesland. Daar neemt ze deel aan de 11stedenzwemtocht van voormalig topsporter Maarten van der Weijden. Alle mensen en organisaties die een donatie deden aan Puck, hebben een plek gekregen op haar vest. (Foto: Annelieke van der Linden).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur 12 uur geleden
Poelifinario-winnares Elke Vierveijzer woont sinds enkele jaren in Liempde en kon vorig jaar niet ontbreken tijdens Live in Liempde.
Live in Liempde komt met alternatief voor wie geen kaartje heeft voor hoofdprogramma Cultuur 13 uur geleden
Logo
Al vroeg op de avond stroomde de Markt vol. Zij wilden namelijk niets missen van internetsensatie Boer Harm en zanger Wesly Bronkhorst. Koningsnacht was daarmee een mooie aftrap voor Oranje Festival Boxtel.
De kop is eraf voor Oranje Festival: geslaagde koningsnacht in Boxtel Cultuur 15 uur geleden
In Liempde zijn jongeren bezig met de organisatie van een obstakelrun voor kinderen met hun ouders. Bij De Langspier was in 2018 ook een dergelijk evenement, voor jeugd én voor volwassenen.
O'Liempdse Spelen voor en door lokale jongeren Jeugd 16 uur geleden
Afbeelding
Met De Keistampers wandelen door de Kampina Sport 18 uur geleden
Hans van der Schoot overhandigt het eerste exemplaar van het jaarboek 2021 samen met een boeket bloemen aan Thea Tilburgs.
Heemkunde Gemonde brengt weer jaarboek uit Verenigingen 19 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
De Jordaantjes: alle namen zijn achterhaald! Historie 21 uur geleden
Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 26 apr, 22:40