Afbeelding

Edelherten in februari naar Het Groene Woud

Algemeen

Na een afwezigheid van meer dan honderd jaar, keren begin 2017 de eerste edelherten terug naar nationaal landschap Het Groene Woud. Medio februari wordt een roedel van zo'n vijftien herten en hindes verwacht, die in eerste instantie gaan leven in De Mortelen en De Scheeken. Het leefgebied wordt vergroot zodra een natuurbrug over de spoorbaan Boxtel-Eindhoven is aangelegd.

De laatste edelherten werden eind negentiende eeuw vermoedelijk afgeschoten op landgoed Velder. Daarna zijn de dieren niet meer in deze regio gesignaleerd. Ruim tien jaar geleden, met de aanleg van natuurbrug Het Groene Woud over de rijksweg A2, kregen plannen voor de herintroductie van het edelhert serieus vorm; het ecoduct werd geschikt gemaakt voor de komst van 'de koning van het woud', zoals het edelhert vaak wordt genoemd.

Natuurorganisatie Brabants Landschap heeft de regie voor de terugkeer van het edelhert en wordt bijgestaan door biologen van ARK Natuurontwikkeling, die de herintroductie van de dieren begeleiden. Het leefgebied van de edelherten omvat zo'n driehonderd hectaren. ,,Zodra de natuurbrug over het spoor klaar is, wordt het gebied vele malen groter", licht terreinbeheerder Gerard Traa van Brabants Landschap toe. ,,We zijn helemaal klaar voor de komst van de edelherten. Het gebied is voorzien van rasters, die alle dieren gewoon doorgang verlenen maar wel een barrière vormen voor runderen, die nu in De Mortelen en De Scheeken grazen, en straks ook edelherten."

Lees alles over de komst van het edelhert in Brabants Centrum van donderdag 8 december. (Foto: ARK Natuurontwikkeling).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: vergunningen Vion Opinie 1 uur geleden
De voorraad lege flessen groeit nog steeds. Deze foto is van woensdagochtend.
Lege flessen tegen eenzaamheid voor Met je hart Algemeen 2 uur geleden
Logo
pp Op de sportvelden van hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC streden basisschoolleerlingen met elkaar om de begeerde trofeeën.
Honderden basisschoolleerlingen op velden ODC en MEP: 'We hebben twee keer bijna gescoord' Jeugd 3 uur geleden
De tiende editie van de Open Boxtelse Quizronde staat zaterdag 15 juni op het programma.
Tweede lustrum voor populaire Open Boxtelse Quizronde Cultuur 4 uur geleden
Logo
Afbeelding
In de hemel Column 5 uur geleden
Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur 21 uur geleden
Poelifinario-winnares Elke Vierveijzer woont sinds enkele jaren in Liempde en kon vorig jaar niet ontbreken tijdens Live in Liempde.
Live in Liempde komt met alternatief voor wie geen kaartje heeft voor hoofdprogramma Cultuur 23 uur geleden
Logo
Al vroeg op de avond stroomde de Markt vol. Zij wilden namelijk niets missen van internetsensatie Boer Harm en zanger Wesly Bronkhorst. Koningsnacht was daarmee een mooie aftrap voor Oranje Festival Boxtel.
De kop is eraf voor Oranje Festival: geslaagde koningsnacht in Boxtel Cultuur gisteren