Afbeelding

Lezing over mossen

Algemeen

Mossen behoren tot een primitieve levensvorm, die heel wat bescheidener is dan planten, maar daarom niet minder interessant. Hun ontstaan ligt ver in het verleden en ze zijn ouder dan bijvoorbeeld varens of paardenstaarten. Net als paddenstoelen en algen verspreiden zij zich door sporen, wat hen onderscheidt van bloemplanten.

Mossen zijn taai en kunnen zich in bijna alle omstandigheden handhaven. Wat te denken van het rendiermos op de onherbergzame toendra's? In Nederland alleen komen zo'n 650 soorten voor. Sommige soorten zijn zeer algemeen, zoals het Muurmos, dat nagenoeg overal te vinden is. Van andere soorten wordt het voorkomen bepaald door de grondsoort. Mossen dragen vaak merkwaardige, fantasievolle namen, die ze aan hun ontdekkers te danken hebben. Mooie voorbeelden zijn het Ruig Boomvorkje, de Gekroesde Haarmuts en het Staafjesiepenmos.

Het determineren en op naam brengen van mossen vormt een uitdaging waar niet velen zich aan wagen. Dit komt mede door het kleine formaat van de mossen, waardoor vaak een microscoop onmisbaar is. Mossenkenner Dick Haaksma uit Esch behoort tot die selecte groep van kenners, die in staat zijn om mossen op naam te brengen. Behalve het bestuderen en verzamelen van mossen houdt hij zich bezig met het fotograferen van zoveel mogelijk soorten. Zijn doel is om uiteindelijk alle, zo niet de meeste, Europese soorten in beeld te brengen.

De lezing wordt georganiseerd door Natuurwerkgroep Liempde op donderdag 14 april 2016 in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Aanvang 20.00 uur; iedereen is welkom en de entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Als enige dorp in de gemeente werd in Esch een optocht met versierde fietsen gehouden voor de jeugd. Onder de klanken van muziekvereniging Sint-Willibrordus trokken zij naar Het Buitenhuis, waar de vlag werd gehesen.
Sport, spel en fietsen, tradities vieren hoogtij tijdens Koningsdag in Liempde, Esch en Gemonde Cultuur 12 uur geleden
Logo
Het centrum van Boxtel stond tijdens Koningsdag bol van de activiteiten. In de ochtend en middag voor gezinnen met kinderen en in de avond voor de volwassenen.
Spatje regen deert bezoekers Koningsdag in Boxtel niet Cultuur 14 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: vergunningen Vion Opinie 16 uur geleden
De voorraad lege flessen groeit nog steeds. Deze foto is van woensdagochtend.
Lege flessen tegen eenzaamheid voor Met je hart Algemeen 17 uur geleden
Logo
pp Op de sportvelden van hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC streden basisschoolleerlingen met elkaar om de begeerde trofeeën.
Honderden basisschoolleerlingen op velden ODC en MEP: 'We hebben twee keer bijna gescoord' Jeugd 18 uur geleden
De tiende editie van de Open Boxtelse Quizronde staat zaterdag 15 juni op het programma.
Tweede lustrum voor populaire Open Boxtelse Quizronde Cultuur 19 uur geleden
Logo
Afbeelding
In de hemel Column 20 uur geleden
Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur 27 apr, 16:30