Afbeelding

Populair reisdoel in middeleeuwen

Algemeen

Op woensdag 18 november organiseerden de Heilig Bloedstichting, Heemkundekring en Stichting Petrusmonumenten gezamenlijk een lezing over de pelgrimsinsignes waarvan er momenteel vijf exemplaren in het Oertijdmusuem zijn te bewonderen. De lezing werd verzorgd door drs. Willy Piron, verbonden aan het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

De meer dan 30 toehoorders kregen een interessant beeld over bedevaarten in de middeleeuwen en de Boxtelse pelgrimsinsignes in het bijzonder. Voor veel mensen – arm en rijk – vormde een pelgrimstocht in die tijd de enige mogelijkheid om kennis te maken met de wereld buiten de eigen leefgemeenschap, aldus Piron. De belangrijke bedevaartplaatsen in de regio, zoals Keulen, Aken en Maastricht, trokken in die tijd op hoogtijdagen meer dan honderdduizend pelgrims. Maar als gevolg van het Heilig Bloedwonder was óók Boxtel na 1380 een belangrijk bedevaartsoord dat pelgrims trok uit Brabant en omstreken. In onder andere Sluis, Dordrecht, Den Bosch en Roggel zijn tinnen pelgrimsinsignes uit Boxtel teruggevonden die in uitzonderlijk goede staat verkeren.

Boxtel trok in de periode van 1380 tot 1425 jaarlijks mogelijk tot wel 30.000 pelgrims. In onze gemeente moet de productie van pelgrimsinsignes dan ook een belangrijke activiteit zijn geweest. Deze bedevaartgangers hadden verschillende doelen, bijvoorbeeld om een gunst af te smeken; een pelgrimage naar Boxtel was onder andere heilzaam tegen doofheid, kreupelheid en blindheid. Bedevaarten naar Boxtel werden echter ook als straf opgelegd bij misdaden (het middeleeuwse equivalent van een taakstraf). De productie van tinnen pelgrimsinsignes liep door tot omstreeks 1500-1550. Na die tijd kwamen de papieren bedevaartvaantjes in zwang, aldus Piron.

Deze geslaagde avond was tevens de eerste activiteit die door de onlangs opgerichte Stichting Petrusmonumenten in de basiliek werd georganiseerd. Op de website van de stichting (www.petrusmonumenten.nl) treft u meer informatie aan over deze lezing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Timur en Thomas (links met de twee oranje mutsen op) verkochten bubble tea op de Boxtelse vrijmarkt. Mirzan en Serwan maakten reclame met een megafoon. Siem Strijbosch (rechts) speelde voor klant.
What's Up, Bubble-Boys? Cultuur 13 uur geleden
Poelifinario-winnares Elke Vierveijzer woont sinds enkele jaren in Liempde en kon vorig jaar niet ontbreken tijdens Live in Liempde.
Live in Liempde komt met alternatief voor wie geen kaartje heeft voor hoofdprogramma Cultuur 14 uur geleden
Logo
Al vroeg op de avond stroomde de Markt vol. Zij wilden namelijk niets missen van internetsensatie Boer Harm en zanger Wesly Bronkhorst. Koningsnacht was daarmee een mooie aftrap voor Oranje Festival Boxtel.
De kop is eraf voor Oranje Festival: geslaagde koningsnacht in Boxtel Cultuur 16 uur geleden
In Liempde zijn jongeren bezig met de organisatie van een obstakelrun voor kinderen met hun ouders. Bij De Langspier was in 2018 ook een dergelijk evenement, voor jeugd én voor volwassenen.
O'Liempdse Spelen voor en door lokale jongeren Jeugd 17 uur geleden
Afbeelding
Met De Keistampers wandelen door de Kampina Sport 19 uur geleden
Hans van der Schoot overhandigt het eerste exemplaar van het jaarboek 2021 samen met een boeket bloemen aan Thea Tilburgs.
Heemkunde Gemonde brengt weer jaarboek uit Verenigingen 20 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
De Jordaantjes: alle namen zijn achterhaald! Historie 22 uur geleden
Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 26 apr, 22:40