Zonnig bierpompfeest in Esch.
Zonnig bierpompfeest in Esch. Foto: Bas van den Biggelaar.

Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen

Cultuur

Een keer per jaar stroomt er geen water uit de Essche dorpspomp, maar goudgeel gerstenat. Op donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, als de kastanjebomen bloeien, schuimt het bier.

Het Bierpompfeest, dat zijn oorsprong vindt in 1965, is bedoeld om nieuwe dorpsbewoners welkom te heten in Esch. Zij kunnen deelnemen aan een lunch, waarna ze om 13.45 uur onder aanvoering van het gilde naar de pomp op het Marktplein begeleid worden. Daar vult onbezoldigd dorpstapper Gerard Pijnenburg de pullen met het frisse pilsener. Verenigingen en bedrijven presenteren zich rond het Marktplein en er zijn diverse optredens. Aan muziek geen gebrek. De slagwerkgroep van de jubilerende muziekvereniging Sint-Willibrordus treedt op, evenals blaaskapel De Knoestjes. Daarnaast treden Herrie in de tent, Double Trouble en DJ Natasja op. Vanaf 19.00 uur speelt de band Tilt. Clown Erico vermaakt de kinderen, die tevens mee kunnen doen aan een FIFA-toernooi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Met enige regelmaat is regen spelbreker tijdens de Heilig Bloedprocessie. Hier schuilen de dragers van het schrijn met de Heilig Bloeddoek in en bij een abri aan de Mgr. Wilmerstraat. Even later werd bekend dat de stoet ontbonden werd.
Bloedprocessie gaat altijd door. Oók als het regent Cultuur 5 uur geleden
One Two Trio viert net als fanfare Concordia een jubileum, al komen de drie Boxtelaren met dertig jaar bestaan nog niet bijna aan het 150-jarig bestaan van de Liempdse vereniging.
Een, twee, drie dagen feest in Liempde met fanfare Concordia Cultuur 7 uur geleden
Brabantse Oldtimerdag 2023 in Liempde.
Rocken en rollen in het Liempdse Concordiapark Cultuur 9 uur geleden
Logo
Wilma Frense zet haar kwetsbaarheid om in kracht en helpt lotgenoten om zich te uiten over psychische en lichamelijke uitdagingen.
'Ik sta niet graag op de voorgrond, maar ik móest dit doen' Human Interest 10 uur geleden
Foto ter illustratie: uitsnede uit archieffoto.
Tennistoernooi Gemonde Sport 10 uur geleden
Logo
Tangerine geeft donderdag 23 mei in Podium Boxtel een voorproefje op de show in het nieuwe theaterseizoen 2024-2025.
Podium Boxtel licht tipje van de programmasluier tijdens preview Cultuur 17 mei, 15:00
Afbeelding
Koperen regenpijpen basiliek gestolen 112 17 mei, 13:22
Logo
Het regent klachten over achterstallig onderhoud van de Hoogheemflats in Boxtel-Oost. De verhoging van de huur was voor velen de druppel.
Bewoners Hoogheem zijn achterstallig onderhoud beu Bouwen en wonen 17 mei, 10:30