Afbeelding

Kennismaken met Sint-Petrusbasiliek

Algemeen

VVV Boxtel organiseert, net als vorig jaar, in de maanden juli en augustus om 19.00 uur een aantal wandelingen langs bijzondere plekken in Boxtel. Woensdag 29 juli staat de Binnendommeltjestocht op het programma, een dag later staat de route Sint-Petrusbasiliek op het programma.

De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht, de plek waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Twee eeuwen later was ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Tijdens de tocht wordt getoond hoe de heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. 'Boxtel binnen de bruggen' was de naam die de kern van Boxtel heel lang droeg.

De route Sint-Petrusbasiliek neemt de wandelaars mee langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Deelnemers ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het Rijke Roomse Leven: bij al deze gebeurtenissen wordt stilgestaan. Ook het Heilig Bloedwonder en de processie die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden, worden belicht. Als toegift gaan de kerkdeuren voor iedereen open. De route Sint-Petrusbasiliek staat 12 augustus nogmaals op het programma, de Binnendommeltjestocht een dag later.

Mensen die graag willen deelnemen op woensdag- en/of donderdagavond, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel aan de Markt, via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 óf zorgen dat ze op de betreffende dag vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV, het vertrekpunt. De kosten bedragen twee euro per persoon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De looproutes voor blinden en slechtzienden in het centrum verbeteren, daarvoor trekt het college de portemonnee.
Meer ribbeltegels voor blinden in centrum Boxtel Gemeente Boxtel 12 uur geleden
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Wijnplein bijna uitverkocht Cultuur 12 uur geleden
Gerard Pijnenburg  zorgt ervoor dat de nieuwe inwoners kunnen genieten van een versgetapt biertje.
Beregezellig welkomstfeest aan Essche bierpomp Cultuur 15 uur geleden
Logo
Vlnr: Jip Eijkemans, Ties van den Langenberg en Liz van der Meijden vermaakten zich opperbest tijdens het jaarlijkse zeskamp van RKSV Boxtel.
What's Up, Jip, Liz en Ties? Jeugd 17 uur geleden
Ralph Dikmans.
Claes Vaakh: een strip én een leesboek Cultuur 19 uur geleden
Maaien vlak langs de sloten zoals hier is nu op vele plekken niet mogelijk omdat de oevers door de natte maanden verzadigd zijn.
Risico op schade bij maaien oevers Natuur & milieu 19 uur geleden
Wie kent dit jubilerende bruidspaar van weleer?
Laatste oproep: speuren naar 'oud goud' Human Interest 22 uur geleden
Het aankondigingsbord voor de laadpaal in de Sint-Jozefstraat werd in oktober vorig jaar al omgedraaid.
Er komt toch geen laadpaal in Sint-Jozefstraat Bouwen en wonen 9 mei, 12:00