02:44:36    zaterdag, 08 augustus 2020
brabants centrum logo
Thu 30 Apr 2020 12:20

Boxtel rooit bomen nabij park Stapelen

Lettergrootte: A- A+

Boxtel rooit bomen nabij park Stapelen

De Grote Beemd, de aanliggende parkeerplaatsen en de Konijnshoolsedreef ter hoogte van de ingang richting kasteelpark Stapelen, zijn morgen, vrijdag 1 mei, van 07.00 tot 16.00 uur afgesloten. De gemeente laat daar dan op drie plaatsen een aantal gevaarlijke bomen rooien. De werkzaamheden lopen mogelijk uit tot maandag 4 mei.

Aan de Konijnshoolsedreef, richting de ingang van kasteelpark Stapelen staan tien populieren die voor een groot deel zichtbaar zijn aangetast door de tonderzwam. Deze sporenplant veroorzaakt bruinrot bij de bomen. Hierdoor zijn er uit al deze populieren grote toppen en takken gebroken. Er is in alle bomen dood of gebroken hout in de kroon aanwezig. Dit zorgt voor mogelijk gevaar voor passanten.

Omdat de gemeente de zichtbaarheid en ontwikkeling van de haagbeukenlaan wil verbeteren, plant ze geen populieren terug. Er blijven vier stammen van ongeveer vier meter hoog staan, zodat deze als schuilplaats voor spechten, vleermuizen en andere dieren kunnen dienen.

Verderop aan de Konijnshoolsedreef staan ook nog twee eiken die in erg slechte staat zijn. Dit najaar zijn al grote dode takken van deze bomen ingekort. Hiermee was het directe gevaar voor voorbijgangers weggenomen. De eiken hebben echter bijna geen gezond kernhout meer, waardoor herstel van de bomen niet mogelijk is. De gemeente vervangt deze door vier wintereiken en herstelt zo de laanstructuur in dit gedeelte van de weg.

GRAUWE ABELEN

Daarnaast worden de vijf grauwe abelen die naast de parkeervakken aan de Grote Beemd in de buurt van de brug voor voetgangers naar kasteelpark Stapelen staan, gekapt. Vier van deze bomen staan erg scheef en zijn overwoekerd met klimplanten, waardoor controle op holtes of zwammen volgens de gemeente niet mogelijk is. Zij verwacht dat de scheefstand toe gaat nemen door het gewicht van de kroon. Hierdoor is de kans groot dat deze bomen bij een volgende storm omvallen. De gemeente geeft aan dat er geen bomen voor in de plaats komen, omdat op deze plek veel begroeiing is.

De aannemer gaat voordat het werk begint, na of er broedende vogels in de bomen zitten. Als er nesten worden gevonden, kan dit betekenen dat hij de klus niet geheel kan uitvoeren. De gemeente meldt echter dat de werkzaamheden niet helemaal uitgesteld kunnen worden tot na het broedseizoen. Daarvoor is het risico dat deze bomen geven te groot.

Bewoners, afvalinzameling en hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden in overleg met de uitvoerenden gewoon bij hun huis komen. Nood- en hulpdiensten zijn geïnformeerd. De gemeente geeft de afsluitingen van de Konijnshoolsedreef en de Grote Beemd ter plekke aan.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

Boxtel krijg zijn zin: budget Leunisdijk mag van provincie

De aanbesteding voor de Leunisdijk kan dit jaar van start. De provincie Noord-Brabant heeft vorige week het benodigde extra budget van bijna... >>

Thu 06 Aug 2020 12:02

Geen Oktoberfest in Boxtel

Geen Oktoberfest in Boxtel

De organisatoren van Oktoberfest Boxtel maken bekend dat het muzikale bierfeest in sportcomplex De Braken dit jaar niet doorgaat. 

>>

Tue 04 Aug 2020 10:02

Programma Boxtel Centrum Bruist

Programma Boxtel Centrum Bruist

UPDATE - Vanwege de weersverwachtingen heeft coördinator Jordy van den Boer het activiteitenprogramma Boxtel Centrum Bruist dit weekeinde wat... >>

Fri 31 Jul 2020 15:51

Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

 Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

Op tal van plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel is het afgelopen voorjaar kwistig met bloemenzaad gestrooid. Bewust, want veldjes vol... >>

Fri 31 Jul 2020 12:10

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde donderdag 30 juli een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in... >>

Fri 31 Jul 2020 08:13

Advertenties

buisman optiek Toverboom Geerts advies Filipe Beleef Boxtel Podium Boxtel Elan Bikes support TopSlank Remax-optimus Café zaal Kloosterzicht Alfa Olieenzo Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Huidtherapie EmielTechniek