Burgemeester Jeannette Zwijnenburg verwelkomt de nieuwe Esschenaren met warme woorden, terwijl gemeentelijk dorpstapper Gerrie van der Mee klaarstaat met bierpullen. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Jeannette Zwijnenburg verwelkomt de nieuwe Esschenaren met warme woorden, terwijl gemeentelijk dorpstapper Gerrie van der Mee klaarstaat met bierpullen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Bierpompfeest: pullen en politiek

Algemeen

Al sinds 1966 worden de nieuwe inwoners van Esch op unieke wijze welkom geheten in hun dorp. Ze krijgen een bierpul uitgereikt en mogen die vullen bij de bierpomp aan de rand van het Marktplein. Want daaruit stroomt één keer per jaar, op Hemelvaartsdag, bier. Esch beleefde donderdag de 53e editie van het Bierpompfeest.

De verwelkoming van nieuwe Esschenaren kent vele tradities. Het samen proosten met de mensen die het voorbije jaar in het dorp kwamen wonen, is er een van. Dat gebeurde deze keer onder een waterig zonnetje én in het bijzijn van twee nieuwe wethouders. ,,In dit dorp doen we dingen met zijn allen", zei burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren. De nieuwkomers waren enthousiast. ,,Heel gezellig. Een leuk initiatief", zei een van hen, Tessa Schotman.

Na het officiële deel bij de Bierpomp was er muziek op het Marktplein en konden bezoekers kramen bezoeken, onder andere van het nieuwe Platform Esch Perspectief, een soort dorpsraad in spe. Ook klonk regelmatig discussie over het hete hangijzer: moet Esch na de opsplitsing van de gemeente Haaren naar Boxtel of Vught? De pro-Vught-mensen bemanden een kraam en werden onder meer bezocht door een cameraploeg van Omroep Brabant. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 1 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 2 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 17 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 18 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 19 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 20 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 21 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 21 uur geleden