18:12:12    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Sat 09 May 2020 10:41

Bewoners oude pastorie maken zich op voor grote stap

Lettergrootte: A- A+

Bewoners oude pastorie maken zich op voor grote stap

Op de foto: Nando Liebregts betrekt begin juli de oude pastorie aan de Baroniestraat. Zijn appartement is bijna klaar. (Foto: Peter de Koning).

Zo statig als de buitenkant van de oude pastorie aan de Baroniestraat is, zo modern is de binnenkant nu. Enkel de trap, gegraveerde ruiten en de engeltjes tegen het hoge plafond in de hal verraden dat hier vroeger de pastoor van de Heilig Hartparochie huisde. De zes nieuwe bewoners kregen een maand geleden de sleutel, maar door de coronacrisis is de verhuizing nog even uitgesteld. Dus wordt er nu flink geklust.

Tijdens de start van de werkzaamheden in september vorig jaar, gaf directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Joost nog aan dat de bewoners per 1 april wel in het pand konden trekken. Maar hij had daarbij niet gerekend op het virus dat heel Nederland momenteel lam legt. Ondanks die tegenslag zijn de bewoners, allen met een verstandelijke beperking, nu bezig om hun nieuwe plek in te richten. Natuurlijk met de hulp van stichting Woongewoon, die is opgericht door de ouders om hun kinderen te helpen bij de zoektocht naar een zelfstandige woonlocatie. De nieuwe datum waarop de zes huurders hun appartementen kunnen betrekken is nu 1 juli.

GEZELLIG

Een van de toekomstige bewoners is Nando Liebregts (24). Hij laat trots zijn vertrekken en de gezamenlijke, ruim opgezette woonkamer en keuken zien. Daar staan al wat kasten in en de gordijnen liggen klaar. Er is genoeg ruimte voor iedereen om hier samen te komen. Maar de bewoners hebben ook de mogelijkheid om zich terug te trekken in hun eigen appartement. Dat mogen ze zelf mee helpen inrichten. Al is dat voor Nando niet helemaal weggelegd. Hij vindt het lastig om zich een beeld te vormen van hoe zijn kamer er straks uit komt te zien. ,,Maar ik heb wel wat ideeën en die vertel ik ook aan mijn coach. Een tapijt en bank heb ik al gekocht", geeft hij aan. Nando voorziet echter dat hij veel beneden zal zijn: ,,Samen met mijn vrienden er een gezellige boel van maken, gamen en darten."

SPANNEND

Het is niet alleen voor Nando, maar ook voor zijn vijf toekomstige mede-bewoners een grote stap in het leven. Zeker voor iemand met een beperking is onder moeders vleugels vandaan kruipen niet niks. Van de veilige omgeving bij de ouders, naar zelfstandig wonen, met alle lusten en lasten die daarbij horen. De 24-jarige vindt het dan ook wat spannend. ,,Ik heb er echt heel veel zin in, maar ik ga het ook wel moeilijk vinden om thuis los te laten."

Zijn vader Jean-Pierre, tevens secretaris van de stichting, lacht: ,,Als je hier eenmaal zit, zie je ons niet meer staan." Daarop schudt Nando resoluut zijn hoofd en verzekert zijn vader dat hij nog vaak langs zal komen. Thuis leert hij een beetje op eigen benen te staan. ,,Ik poets het huis ook wel eens en ik strijk", zegt Nando zelfverzekerd. Hij vervolgt dan met een trotse blik naar zijn vader: ,,Ik heb laatst als verrassing voor mijn ouders het hele huis schoongemaakt."

BEWONER

Nando gaat samenwonen met Rubina, Sander, Timo, Ries en Kimi. Maar er is nog een appartement beschikbaar. Daarvoor zoekt stichting Woongewoon nog een huurder. ,,Het liefst iemand tussen de achttien en dertig jaar, die geen gedragsproblematiek heeft en vooral een bepaalde mate van zelfredzaamheid kent", aldus Jean-Pierre.

De zoektocht naar de zevende huurder heeft door de coronacrisis wat lucht gekregen. Want als de bewoners de oorspronkelijke deadline hadden aangehouden, was de deur meteen op slot gegaan en zouden ouders niet meer op bezoek mogen komen. ,,Dat wil je gewoon niet. Daarom is het nu beter dat we de opening even hebben uitgesteld", aldus Jean-Pierre. Tot die tijd slapen enkele ouders om beurten vrijwillig in de pastorie, voor de veiligheid.

Als per 1 juli iedereen er echt komt te wonen, is er 's nachts altijd begeleiding. Daarnaast zijn er 's morgens bij het ontbijt en 's middags en 's avonds voor het eten begeleiders aanwezig. Dit zijn zorgprofessionals van Home Instead Thuisservice, die worden betaald uit het Persoonsgebonden Budget. Het is de bedoeling dat er in juli een open dag wordt gehouden zodat buurtbewoners kennis kunnen komen maken met hun nieuwe buren.

TUIN

De appartementen zijn dus bijna klaar, maar de tuin heeft nog een opknapbeurt nodig. De tegels liggen er, maar verder is het een zandvlakte. ,,Daar zoeken we nog handjes voor", geeft Jean-Pierre aan. Het plan ligt er al, dat is gemaakt door Huis Schuttel, die ook tuinen voor het RTL-programma Eigen Huis en Tuin heeft ontworpen. Voor de aanleg zoekt stichting Woongewoon timmermannen, stratenmakers, hoveniers en mensen die willen helpen, maar er is ook behoefte aan gereedschap, planten, bomen, tuinhout en potten. Wie iets aan wil bieden, kan hiervoor contact opnemen met Esther Bloemers via e-mailadres contact@stichtingwoongewoon.nl..

Tekst: Rens van den Elsen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Geen losse kabels meer die over de weg naar het stoplicht hangen. Het verkeer op het kruispunt Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van... >>

Fri 05 Jun 2020 15:44

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers van varkensslachterij Vion demonstreren voor de Boxtelse vestiging op bedrijventerrein Ladonk. Met borden en t-shirts met leuzen als... >>

Thu 04 Jun 2020 16:13

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

Een rigoureus besluit van De Ploegers: het bestuur van de prinsenvereniging heeft besloten alle activiteiten die voor het naderende... >>

Wed 03 Jun 2020 20:19

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Winkelcentrum Oosterhof wordt vernieuwd, maar niet uitgebreid. Dat stelt de vereniging van eigenaren (vve) in een persverklaring.

>>

Wed 03 Jun 2020 15:07

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

De GGD heeft bij 18 medewerkers van slachterij Vion in Boxtel een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Dat blijkt uit het onderzoek dat... >>

Tue 02 Jun 2020 16:55

Advertenties

Alfa Huidtherapie Remax-optimus Toverboom Doornmalen electro Podium Boxtel Filipe Café zaal Kloosterzicht Elan Bikes support TopSlank Meubelmakerijdenberg buisman optiek Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek