Voordat deze boom verplant kan worden, moet onder andere eerst een deel van de bestrating verwijderd worden. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Voordat deze boom verplant kan worden, moet onder andere eerst een deel van de bestrating verwijderd worden. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Opmaat voor facelift Rechterstraat

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

Het lijkt op het oog een kleine klus: het verplaatsen van de bomen uit de Rechterstraat. Maar niets is minder waar. De komende drie weken is Groenvoorziening Jos Kanters uit Erp bezig om de platanen en valse Christusdoorns uit de Rechterstraat en Rozemarijnstraat te verplaatsen.

Op dit moment zijn de werknemers van het groenbedrijf aan de slag op het pleintje voor de Bruna en tegenover Blokker. De bomen uit de grond trekken, zal niet zomaar gaan. Er liggen namelijk kabels in de bodem. Hoewel bekend is waar deze liggen, is niet duidelijk in hoeverre de wortels van alle bomen eromheen zijn gegroeid. Daarom graven de medewerkers van het Erpse groenbedrijf bij alle bomen eerst proefsleuven voordat er begonnen wordt aan het rooien. De verwachting is dan ook dat - mits alles volgens planning verloopt - de klus drie weken zal duren.

Groenvoorziening Jos Kanters zal alle bomen, ook die in de Rozemarijnstraat, verplaatsen. De platanen worden op aandringen van de plaatselijke bomenbrigade herplant op verschillende locaties in Boxtel. Op twee na: een expert stelde vast dat die niet meer het behouden waard zijn.

WATERMINNEND

De platanen verdwijnen over anderhalve week, volgens projectmedewerker Tim Deelen van de gemeente Boxtel. Volgend najaar, als de nieuwe Rechterstraat met Italiaanse natuursteen is geplaveid, worden vervangende bomen aangeplant: inheemse waterminnende soorten. Deelen: ,,In principe planten we twee rode beuken, vier meerstammige elzen en dertien iepen.”

De herinrichting van de Rechterstraat maakt deel uit van de centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen. Die omvat ook het op enigerlei wijze in het straatbeeld terugbrengen van de vroegere Binnendommeltjes. Die in de middeleeuwen gegraven kanaaltjes om de waterafvoer in het centrum van Boxtel te verbeteren, werden in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempt. Dat gebeurde in het kader van de verbetering van de volksgezondheid. De waterlopen waren in de loop van de jaren verworden tot open riolen...

FASERING

Nadat de bomen zijn gerooid, start aannemingsbedrijf Heijmans maandag 25 januari met de daadwerkelijke herinrichting van de winkelstraat.

Dinsdag hield de aannemer een online informatiebijeenkomst waarin omgevingsmanager Jan-Hein Heijmans en projectleider Wim van der Valk de werkzaamheden toelichtten. Ze haalden de fasering nog eens aan, de klus begint bij de Zwaanse Brug en eindigt in juni of juli ter hoogte van de afslag Fellenoord. De woningen en winkels blijven lopend bereikbaar. Heijmans: ,,Wel willen we het doorgaand fietsverkeer zoveel mogelijk omleiden via de Fellenoord, Grote Beemd en de Prins Hendrikstraat. Wie toch met de fiets door de Rechterstraat wil, zal zeker een stuk moeten lopen met de fiets aan de hand. We houden telkens een strook begaanbaar voor voetgangers.”

LADEN EN LOSSEN

Hoe het laden en lossen wordt opgelost, hangt samen met de specifieke situatie van de winkel die moet worden bevoorraad, aldus Van der Valk. ,,Dat moeten we met de ondernemers afstemmen. Desnoods helpen wij een handje. We proberen overlast te vermijden. Maar dat zal niet helemaal lukken. Begrip en overleg zijn dan ook sleutelwoorden.”

Niet voor niets houdt het bouwbedrijf uit Rosmalen vanaf 25 januari kantoor in het te huur staande pand Rechterstraat 30. Heijmans: ,,Daar mogen mensen binnenlopen met vragen. We hangen er schetsen en tekeningen en houden belangstellenden graag op de hoogte van de vorderingen.”

BOUWAPP

Wie digitaal geïnformeerd wil worden, kan de Heijmans bouwapp gebruiken. Die is gratis in de appstore te downloaden of te verkrijgen door een QR-code te scannen. De code staat op de brief die Heijmans Infra onder omwonenden en andere betrokkenen verspreid heeft.

Op de parkeerplaats achter het gemeentehuis legt Heijmans Infra een depot aan. Van der Valk: ,,We laten zo min mogelijk materialen in de Rechterstraat achter, maar slaan benodigdheden op in ons depot.”

INRIT

Opvallend detail: volgens de huidige tekening wordt de inrit van een appartement boven opticien Pearle bij de de Dommel eveneens opnieuw bestraat. Heijmans: ,,Daarover hebben wij nog contact met de eigenaar en ook over de bereikbaarheid van zijn woning. Wellicht moet onze opdracht enigszins worden aangepast.”

Het plan voor de herinrichting van de Rechterstraat is een burgerinitiatief begonnen door Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum en Filipe van den Borne van Ondernemersvereniging Centrum Boxtel. Zij kregen tachtig centrumondernemers achter het plan. Het maakt deel uit van de centrumvisie Boxtel Binnen de Bruggen. De aanpak van een deel van de Stationsstraat valt binnen datzelfde overkoepelende plan en komt na de facelift van de Rechterstraat aan de orde, zo is de bedoeling.

OP DE FOTO: Voordat deze boom verplant kan worden, moet onder andere eerst een deel van de natuurstenen bestrating worden verwijderd. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De looproutes voor blinden en slechtzienden in het centrum verbeteren, daarvoor trekt het college de portemonnee.
Meer ribbeltegels voor blinden in centrum Boxtel Gemeente Boxtel 12 uur geleden
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Wijnplein bijna uitverkocht Cultuur 13 uur geleden
Gerard Pijnenburg  zorgt ervoor dat de nieuwe inwoners kunnen genieten van een versgetapt biertje.
Beregezellig welkomstfeest aan Essche bierpomp Cultuur 15 uur geleden
Logo
Vlnr: Jip Eijkemans, Ties van den Langenberg en Liz van der Meijden vermaakten zich opperbest tijdens het jaarlijkse zeskamp van RKSV Boxtel.
What's Up, Jip, Liz en Ties? Jeugd 18 uur geleden
Ralph Dikmans.
Claes Vaakh: een strip én een leesboek Cultuur 19 uur geleden
Maaien vlak langs de sloten zoals hier is nu op vele plekken niet mogelijk omdat de oevers door de natte maanden verzadigd zijn.
Risico op schade bij maaien oevers Natuur & milieu 19 uur geleden
Wie kent dit jubilerende bruidspaar van weleer?
Laatste oproep: speuren naar 'oud goud' Human Interest 22 uur geleden
Het aankondigingsbord voor de laadpaal in de Sint-Jozefstraat werd in oktober vorig jaar al omgedraaid.
Er komt toch geen laadpaal in Sint-Jozefstraat Bouwen en wonen 9 mei, 12:00