Afbeelding

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Algemeen

Een sluitende dekking én financiële ruimte voor nieuwe initiatieven én investeringen. Dat is de kern van de begroting 2019 die het college van B en W donderdagmiddag heeft gepresenteerd. De lokale lasten stijgen niet. Dat wil zeggen: alleen met de inflatiecorrectie van 2 procent.

,,In het beleidsprogramma Meewerken in tijden van verandering hebben we een aantal stevige uitdagingen neergelegd voor de komende jaren. Die liggen op het gebied van duurzaamheid, maar zeker ook op het gebied van zorg, verkeer en de veiligheid van onze leefomgeving. We hebben de financiële middelen gevonden om op al die terreinen mee te werken aan een beter Boxtel", stelt wethouder Herman van Wanrooij. 

Boxtel verwacht volgend jaar 82,5 miljoen euro aan inkomsten en 83 miljoen aan uitgaven. Het verschil wordt gecompenseerd door een half miljoen uit de reserves te halen. In de drie jaren daarna wordt verwacht steeds geld over te houden. 

Extra geld komt onder meer beschikbaar voor duurzaamheid (energietransitie, plattelandsvernieuwing, afvalinzameling). Op maatschappelijk vlak krijg het Vrijwilligerssteunpunt er structureel geld bij en eenmalig worden middelen uitgetrokken voor seniorenbeleid en jongerencentrum B-Town. De aanpak van laaggeletterdheid kan rekenen op driemaal 20 mille. De ondernemersvijfdaagse wordt voortgezet en het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro dat dit jaar afloopt, wordt voorgezet door jaarlijks 50.000 euro beschikbaar te stellen. Daarnaast komt geld beschikbaar voor studies naar diverse verkeersmaatregelen als gevolg van de aan te leggen snelfietsroute tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. 

Voor investeringen op gebied van infrastructuur wordt de komende vier jaren in totaal 4,2 miljoen euro uitgetrokken. Het geld wordt onder meer besteed aan een veilige fietsverbinding tussen Boxtel en Lennisheuvel, herinrichting van drie kruispunten op bedrijventerrein Ladonk en de straat Dukaat dat de toegangsweg moet worden voor de nieuwe woonwijk Heem van Selis. 

Een uitgebreid overzicht van de begroting 2019 komt komende week aan bod in de edities van Brabants Centrum. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Na afloop van de Kampinatocht was het voor de wandelaars goed toeven op het terras van B&B D'n Hop.
Omleidingen nodig tijdens wandeltocht over zompige Kampina Sport 16 uur geleden
Logo
Burgemeester Ronald van Meygaarden legt bloemen bij het Indiëmonument.
'Twee minuten stilte kunnen niet lang genoeg duren' Algemeen 20 uur geleden
Henri van Weert ontdoet een schaap van zijn warme jas.
Beleef het voorjaar bij Kinderboerderij Boxtel Jeugd 21 uur geleden
De PVS-mascotte Phoxy brengt 18 mei een bezoek aan sportpark De Roode Bleek in Liempde.
PSV-mascotte Phoxy bezoekt DVG Verenigingen 21 uur geleden
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Rondleiding Museum Vekemans MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur gisteren
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 5 mei, 16:00
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 5 mei, 15:00