Burgemeester Jeannette Zwijnenburg speldde woensdagochtend de onderscheiding op bij Maurits van Bouwdijk Bastiaanse. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Jeannette Zwijnenburg speldde woensdagochtend de onderscheiding op bij Maurits van Bouwdijk Bastiaanse. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'Driewerf hoezee voor ridder Maurits'

Algemeen

,,Ik wist écht van niks en ben volledig overvallen", zei de zojuist tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau gekroonde Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (51) uit Esch. Hij zou met een vriend gaan lunchen, maar werd door die vriend naar zijn huis op De Ruiting gebracht, waar burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren hem op stond te wachten. Mét de koninklijke ridderorde. 

,,Zeer speciaal, maar volslagen misplaatst", reageerde Van Bouwdijk Bastiaanse op de hoge onderscheiding. ,,Ik ben nog maar net begonnen! En nu heb ik het gevoel dat ik oud ben", zei hij lachend. Zijn aanwezige familie, vrienden en collega's waren het uiteraard niet met hem eens en vonden de koninklijke onderscheiding volledig verdiend. Mede-aanvrager van het lintje, Emiel van Thiel, sprak Van Bouwdijk Bastiaanse toe en zei: ,,Ridder zijn: dat heeft er altijd ingezeten bij Maurits. Hij heeft het nooit te druk en doet alles met een lach. Een driewerf 'Hoezee' voor ridder Maurits." Dat de onderscheiding verdiend was, bleek ook aan de waslijst van vrijwilligerswerk die de burgemeester opnoemde, waaronder een bestuursfunctie bij Brabants Landschap, organisator van de Kids Rally en inzet voor restauratie van de Kildonkse molen. Dichterbij huis zet hij zich in voor natuurontwikkeling in buurtschap De Ruiting.  

Van Bouwdijk Bastiaanse was dit jaar de enige Esschenaar die een lintje van de koning mocht ontvangen. En dan is het nog onduidelijk of hij een Esschenaar is of een inwoner van Haaren. Officieel ligt zijn huis net in Haaren, maar in oriëntatie en gevoel ligt de familie dichterbij Esch. Zijn vrouw en drie dochters waren trots. ,,Het was vooral gisteren en vandaag moeilijk het geheim te houden voor hem", zei middelste dochter Marilou (16), ,,want toen waren we zoveel aan het regelen." Van Bouwdijk Bastiaanse bedankte zijn vrouw Martine expliciet. ,,We hebben het samen gedaan. Ze geeft me de vrijheid de dingen te doen, die ik doe."
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Na afloop van de Kampinatocht was het voor de wandelaars goed toeven op het terras van B&B D'n Hop.
Omleidingen nodig tijdens wandeltocht over zompige Kampina Sport 1 uur geleden
Logo
Burgemeester Ronald van Meygaarden legt bloemen bij het Indiëmonument.
'Twee minuten stilte kunnen niet lang genoeg duren' Algemeen 5 uur geleden
Henri van Weert ontdoet een schaap van zijn warme jas.
Beleef het voorjaar bij Kinderboerderij Boxtel Jeugd 6 uur geleden
De PVS-mascotte Phoxy brengt 18 mei een bezoek aan sportpark De Roode Bleek in Liempde.
PSV-mascotte Phoxy bezoekt DVG Verenigingen 6 uur geleden
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Rondleiding Museum Vekemans MuBo 10 jaar 7 uur geleden
Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 10 uur geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 5 mei, 15:00