Maart 2015: vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde planten jonge bomen en struiken op een eeuwenoude grenswal in De Geelders. (Foto: Ruud van Nooijen).
Maart 2015: vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde planten jonge bomen en struiken op een eeuwenoude grenswal in De Geelders. (Foto: Ruud van Nooijen).

Opening kartuizer grenswal

Algemeen

Liempdse vrijwilligers zorgden in 2015 en 2016 jaar dat een in de middeleeuwen door kartuizer monniken aangelegde grenswal in natuurgebied De Geelders werd beplant werd met jonge eiken, elzen, sporkehout, lijsterbessen en hazelaars. Nu is een vier kilometer lange wandelroute langs de grenswal aangelegd die zondag 19 februari om 09.00 uur wordt geopend door wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel.

Uit archeologisch onderzoek bleek dat het zeer aannemelijk is dat een verhoging in het landschap van De Geelders uit de dertiende eeuw stamt. Een grenswal is een enkele meters hoge aarden wal rondom een landgoed. Zo'n wal moest indringers weren en wild binnen houden. Het zijn de oudste bouwwerken van Boxtel en Liempde aldus gebiedskenner en oud-wethouder Ger van de Oetelaar. Hij is gids voor de deelnemers aan de eerste wandeling langs de kartuizer grenswal. Belangstellenden dienen om 09.00 uur te verzamelen bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. 

Bij de nieuwe aanplant van de grenswal is gekozen voor inheemse soorten. Natuurwerkgroep Liempde draagt zorg voor het onderhoud. De kartuizer grenswalroute is een initiatief van SPPiLL, Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. Die hield zaterdag 18 februari ook de eerste werkdag in natuurgebied De Scheeken; daar werd onderhoud gepleegd aan voormalige gemeenschappelijke gronden uit de middeleeuwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
De Oranjebraderie in Boxtel trok zondag volop bekijks. Het winkelend publiek kwam voor de koopjes, maar ook aan de kinderen was gedacht. Zo liep er een gigantische aap door het centrum.
Jagen op koopjes, potje darten en rondjes draaien in de carrousel tijdens drukbezochte Oranjebraderie Boxtel Cultuur 3 minuten geleden
Afbeelding
Senioren praten over sociale netwerken en zorgzame buurt Bouwen en wonen 1 uur geleden
Logo
Als enige dorp in de gemeente werd in Esch een optocht met versierde fietsen gehouden voor de jeugd. Onder de klanken van muziekvereniging Sint-Willibrordus trokken zij naar Het Buitenhuis, waar de vlag werd gehesen.
Sport, spel en fietsen, tradities vieren hoogtij tijdens Koningsdag in Liempde, Esch en Gemonde Cultuur 17 uur geleden
Logo
Het centrum van Boxtel stond tijdens Koningsdag bol van de activiteiten. In de ochtend en middag voor gezinnen met kinderen en in de avond voor de volwassenen.
Spatje regen deert bezoekers Koningsdag in Boxtel niet Cultuur 19 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: vergunningen Vion Opinie 21 uur geleden
De voorraad lege flessen groeit nog steeds. Deze foto is van woensdagochtend.
Lege flessen tegen eenzaamheid voor Met je hart Algemeen 22 uur geleden
Logo
pp Op de sportvelden van hockeyclub MEP en voetbalvereniging ODC streden basisschoolleerlingen met elkaar om de begeerde trofeeën.
Honderden basisschoolleerlingen op velden ODC en MEP: 'We hebben twee keer bijna gescoord' Jeugd 23 uur geleden
De tiende editie van de Open Boxtelse Quizronde staat zaterdag 15 juni op het programma.
Tweede lustrum voor populaire Open Boxtelse Quizronde Cultuur gisteren