Afbeelding

Bibliotheek Boxtel belicht vrouwen in Perzië en Iran

Algemeen

Bibliotheek De Meierij aan de Burgakker besteedt vrijdag 29 juli tijdens de informatieve lezingencyclus KennisMakers aandacht aan de rol van vrouwen in het vroegere Perzië en het huidige Iran. Maria Behgoui verzorgt een lezing en zal vertellen over haar achtergronden en ervaringen.

Behgoui werd in 1968 geboren in Teheran als vijfde in een gezin met zeven kinderen. Na de middelbare school is ze in 1987 getrouwd. Samen met haar oudste zus heeft ze een eigen beauty- en kapsalon gehad. Als schoonheidsspecialiste en kapster kwam ze in Iran vaak bij vrouwen thuis en leerde zo veel over de onderdrukking van vrouwen.

Ze zette zich in haar land af tegen oneerlijkheid tegenover vrouwen en streed voor rechtvaardigheid. In 1995 ontvluchtte ze Iran en kwam begin 1996 met twee kinderen aan in Nederland. Op dit moment werkt zij als vrijwilliger onder andere bij hospice Dommeldal in Sint-Oedenrode, als kok voor senioren in Son en als buddyhulp in 's-Hertogenbosch.

In Iran is veel veranderd na het vertrek van de sjah van Perzië in 1979, zo zal Behgoui tijdens de lezing vertellen. Door overname van de macht door ayatollah Khomeini veranderde het westers georiënteerde land in een fundamentalistisch-islamitische samenleving. Religieuze tegenstanders werden vervolgd en velen ontvluchtten het land. Iran werd daarna geteisterd door de Golfoorlog en een zware aardbeving. In 2013 werd Hassan Rohani president die zich verzoenend opstelde tegenover de westerse wereld en werk wilde maken van vrouwenrechten. 

De lezing in de bibliotheek duurt van 10.30 tot 12.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is gewenst en kan via de website van de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Na afloop van de Kampinatocht was het voor de wandelaars goed toeven op het terras van B&B D'n Hop.
Omleidingen nodig tijdens wandeltocht over zompige Kampina Sport 15 uur geleden
Logo
Burgemeester Ronald van Meygaarden legt bloemen bij het Indiëmonument.
'Twee minuten stilte kunnen niet lang genoeg duren' Algemeen 20 uur geleden
Henri van Weert ontdoet een schaap van zijn warme jas.
Beleef het voorjaar bij Kinderboerderij Boxtel Jeugd 20 uur geleden
De PVS-mascotte Phoxy brengt 18 mei een bezoek aan sportpark De Roode Bleek in Liempde.
PSV-mascotte Phoxy bezoekt DVG Verenigingen 21 uur geleden
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Rondleiding Museum Vekemans MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur gisteren
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 5 mei, 16:00
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 5 mei, 15:00