Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden. Foto: Albert Stolwijk, 2020

Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend

MuBo 10 jaar

Fraai gerestaureerde boerderijen. Karakteristieke straatjes. Historische bolakkers. De cultuurhistorische wandeling ‘Liempde: goed bewaard maar toch springlevend’, toont het dorp en de omgeving in al zijn glorie. Meelopen met de gratis rondleiding kan zondag 21 april om 10.00 uur.   

Op het snijpunt van wegen die verschillende buurtschappen verbonden, werd in 1787 het Raethuis in Liempde gebouwd naar een ontwerp van Hendrik Verhees. Langs deze doorgaande wegen ontstonden diverse herbergen die onderdak boden aan reizigers en hun paarden. 

Het Concordiapark met de kiosk en het oorlogsmonument van David die Goliath verslaat, vormt nu met zijn omgeving een bescherm dorpsgezicht. Deelnemers wandelen door de Kloostertuin, via het zusterspaadje, langs het Heilig Hartbeeld dat na jarenlang verblijf onder de grond in volle luister werd hersteld. 

Ook het Toose Plein en de Kapelstraat worden aangedaan. In dit gebied gingen bij een grote brand in 1864 dertien huizen, de schuurkerk en de pastorie in vlammen op. Nu is het ook een beschermd dorpsgezicht. Vanouds is dat gebied een klompenmakersstraat: het klompenmakersvak ontwikkelde zich van bijverdienste tot een nijverheid die rond 1900 aan veel inwoners een inkomen bood.. En terwijl elders bolle akkers rond het dorp zijn volgebouwd, zijn die bij Liempde bewaard gebleven. Deze werden intensief bewerkt en opgehoogd door eeuwenlange bemesting vanuit de potstal. 

COMBINEREN

De cultuurhistorische wandeling start zondag 21 april om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Deelnemers krijgen een kop koffie of thee na afloop. De tocht kan gecombineerd worden met een bezoek aan museumboerderij De Kleuskes aan de Oude Dijk 21,  dat ’s middags is opengesteld.

De tocht vaart onder de vlag van Samen op Stap in Cultureel Boxtel, een activiteitenprogramma dat loopt in heel de gemeente Boxtel. Dit initiatief komt van het Boxtelse museum MuBo dat dit jaar zijn tweede lustrum viert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

De deelnemers aan het eendaagse lentetoernooi van LTV Munsel.
Tennissers LTV Munsel vinden mixen wel zo gezellig Sport 8 uur geleden
Tijdens Koningsdag waren er veel sportieve spelletjes voor de jeugd in sportpark De Laat in Gemonde.
Sportpark De Laat was stralend middelpunt tijdens Koningsdag in Gemonde Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Waterschap met ruime buffer de zomer in Natuur & milieu 9 uur geleden
Logo
Honderd wandelaars banjerden vorig jaar door Liempde voor de avonddriedaagse van buurtvereniging Den Berg. Basisschool De Oversteek was goed vertegenwoordigd.
Den Berg stopt na 40 jaar met wandeldriedaagse Cultuur 10 uur geleden
De twee hoofdteams van MEP speelden zondag. De mannen eindigden hun duel met een gelijkspel, de vrouwen verloren.
Laatste loodjes wegen zwaar voor mannen MEP Sport 12 uur geleden
De ASML-campus in Veldhoven.
Balans: 'Uitbreiding ASML biedt kansen voor Boxtel' Economie 12 uur geleden
Logo
De mannen van de hobbyclub in het noodlokaal achter de Sint-Willibrordusschool. Links werkt Fons van der Heijden aan de maquette van het nieuwe onderkomen.
Hobbyclub Esch wil naar trapveldje verhuizen Verenigingen 13 uur geleden
Zonnepanelen op het dak van de Angelaschool.
Zonnepanelen: waar gaat dat heen? Duurzaamheid 15 uur geleden