Kasteel Stapelen in Boxtel is onderwerp van de lezing van erfgoedvereniging Kèk Liemt.
Kasteel Stapelen in Boxtel is onderwerp van de lezing van erfgoedvereniging Kèk Liemt. Foto: Kees Quinten.

‘Heren van Boxtel verdienden ook aan Liempde’

Historie

Erfgoedvereniging Kèk Liemt houdt maandag 30 januari een lezing over Liempde, Stapelen en de Heren van Boxtel. Tijdens de voordracht van Ger van den Oetelaar in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, gaat het met name over de relatie tussen de drie onderwerpen. De toegang is gratis.

Spreker Van den Oetelaar is een van de auteurs van het onlangs verschenen boek ‘Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen’. Hij verbond de twee totaal verschillende bijdragen die Adriaan van Abeelen en Ruud van Nooijen leverden en vulde de ontbrekende stukken aan. Hiermee zijn er drie auteurs actief betrokken bij deze uitgave van Heemkunde Boxtel, waarbij veel gebruik gemaakt werd van Beeldbank Boxtel.

BELANGRIJKE ROL

Vanwege de ligging nabij het Boxtelse centrum en rivier de Dommel is kasteel Stapelen erg verbonden met de identiteit van Boxtel. Via de Heren van Boxtel heeft ook Liempde een belangrijke rol gespeeld, zowel in de middeleeuwen als in de negentiende eeuw. Daarbij gaat het niet alleen over landgoed Velder, dat als jachtgebied door de heren werd gebruikt, maar ook over de latere Mahies, die het kerkhof van Liempde uitkozen om hun grafmonumenten te bouwen. 

KASTERENSE MOLEN

De Heren van Boxtel kwamen aan hun inkomsten via het exploiteren van de Kasterense watermolen en Liempdse belastingheffingen. Ook minder bekende zaken zoals de gemeijnt Mosven, op de grens van Boxtel en Liempde en de aparte status van Kasteren komen aan de orde.

De gratis te bezoeken lezing wordt gehouden in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde en begint om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Internationale wedstrijden voor RKSV Boxtel Sport 6 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Geen VLK? Dan ook geen toename treinen' Bouwen en wonen 9 uur geleden
Afbeelding
ProRail is bezig dassenburcht onder spoor Esch uit te graven Algemeen 10 uur geleden
Logo
Afbeelding
Mart en Daisy tonen hun duurzame woning op tv Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Tommy van Doorn brengt composities vol expressie Cultuur 12 uur geleden
Logo
Afbeelding
Miet van Diessen blaast honderd kaarsjes uit Human Interest 13 uur geleden
Logo
Afbeelding
What's Up, halfvastenvierders? Jeugd en jongeren 15 uur geleden
Afbeelding
Johannes Vermeer speelt met het licht Cultuur 24 mrt., 16:29