Afbeelding

Fietsprimeur: Boxtel Trapt Los

Algemeen

In een poging om 50-plussers meer te laten bewegen en autoverkeer terug te dringen, start donderdag 19 mei de actie Boxtel Trapt Los. Doelstelling is om minimaal 150 inwoners uit de gemeente Boxtel, die geboren zijn in 1966 óf eerder, over te halen vaker de fiets te pakken. Voor relatief korte ritjes, bijvoorbeeld naar het centrum, de sport- of hobbyclub en eventueel het werk, kan de auto best blijven staan, zo is de gedachte. Boxtel heeft de primeur.

Vaker de fiets pakken is niet alleen goed voor de gezondheid. Het draagt ook bij aan een beter verkeersklimaat. ,,Onderzoek heeft uitgewezen dat veel verkeersproblemen opgelost zouden zijn als we met zijn allen 10 procent vaker de fiets nemen in plaats van de auto", zegt Harmen Krusemeijer van DTV Consultants in Breda. Dat adviesbureau voert de actie in opdracht van het gemeentebestuur uit in samenwerking met de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond, de werkgroep Lokale Agenda 21 en mediapartner Brabants Centrum. Het is voor het eerst in Nederland dat de actie wordt gehouden.

Komende weken worden deelnemers geworven. Dat gebeurt uiteraard via een mediacampagne, maar ook via de website www.lostrappen.nl én met zogeheten fietsloketten. Dat zijn plekken waar senioren die nu al enthousiast fietser zijn, 50-plussers proberen over te halen mee te doen aan de actie Boxtel Trapt Los. In die fietsloketten kunnen belangstellenden zich aanmelden.

Deelnemers krijgen er een persoonlijk fietsadvies in de vorm van een certificaat. Dat advies wordt opgesteld aan de hand gegevens die worden geïnventariseerd: hoe reist iemand, welke ritten en wat zou je op de fiets kunnen doen. Via de app TripZoom die is te downloaden op de smartphone worden de fietsritten vervolgens geregistreerd. Door deze registratie te vergelijken met het uitgebrachte fietsadvies, wordt duidelijk of de uitdaging wordt gehaald. De actie duurt tot eind juni.

De fietsloketten zijn op vijf verschillende dagen te bezoeken. De eerste keer is dat tijdens de weekmarkt op vrijdag 20 mei; dan zal ook verkeerswethouder Herman van Wanrooij present zijn. Een dag later kunnen mensen zich inschrijven bij rijwielhandel Jack Leijten Bike Totaal (Stationsstraat). Donderdag 26 mei is het fietsloket geopend in het in maart geopende Hobbycentrum voor senioren aan de Baroniestraat. Zaterdag 28 mei kunnen mensen zich aanmelden bij Denra Scooters en Fietsen aan de Boxtelseweg in Liempde. Het laatste fietsloket is zondag 19 juni bij Jack Leijten als de Ster ZLM Toer in Boxtel finisht.

Onder de deelnemers die hun sportieve fietsprestaties aanzienlijk verbeteren en veel ritten en/of kilometers maken, worden waardebonnen verloot ter waarde van honderd euro. Die zijn niet alleen te verzilveren bij Jack Leijten en Denra, maar ook bij Fysio-Team, Brabant Sports en Tiga Health & Beauty.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 3 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 4 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 5 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 6 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 8 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 10 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 11 uur geleden