Gildehoofdman Jacques Habraken (midden) ondertekent de schenkingsakte samen met jonkvrouw Jacoba van Rijckevorsel (links). Rechts haar zus Maria. Deken-schrijver André Spitters (staand, links) en gildebroeder Cor van Vught kijken toe op landgoed De Wamberg in Berlicum. (Foto: Henk van Weert).
Gildehoofdman Jacques Habraken (midden) ondertekent de schenkingsakte samen met jonkvrouw Jacoba van Rijckevorsel (links). Rechts haar zus Maria. Deken-schrijver André Spitters (staand, links) en gildebroeder Cor van Vught kijken toe op landgoed De Wamberg in Berlicum. (Foto: Henk van Weert).

Eeuwenoud gildeboek terug naar Boxtel

Algemeen

Op korte termijn komt een eeuwenoud gildeboek terug naar Boxtel. Donderdag 3 augustus ondertekende hoofdman Jacques Habraken van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris de schenkingsakte die werd opgesteld door de jonkvrouwen Jacoba en Maria van Rijckevorsel. Die gaven toestemming om de in 1762 herschreven 'caert' (statuten) en namenlijsten van het vroegere Sint-Jorisgilde, een van de vier voorlopers van de huidige schuts, uit Het Utrechts Archief te halen. 

In 1996, bij de heroprichting van het Boxtelse gilde, was het registerboek van Sint-Joris al bekend. Dat was echter niet het enige gilde dat in Boxtel eertijds bestond, er waren nóg drie broederschappen. Alle vier werden ze in de laatste helft van de 19e eeuw opgeheven; de diverse bezittingen bleven niet in Boxtel. Ook het statutenboek met ledenlijsten van het vroegere Sint-Jorisgilde ging 'zwerven'. Totdat het document op enige moment werd verworven door jonkheer René van Rijckevorsel, destijds voorzitter van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS) en verwoed verzamelaar van gildeattributen.

De twee jonkvrouwen erfden, samen met drie broers, het gildeboek van hun in 1967 in Berlicum overleden vader René. Zij schenken de lederen band met perkamenten bladen aan de Boxtelse schuts op voorwaarde dat deze het in bewaring geeft bij museum MuBo. Daar heeft het gilde geen moeite mee, meldde hoofdman Habraken vorige week in de papieren editie van deze krant. Daarin is ook een uitgebreid artikel te lezen over de herkomst van caert, die is gebaseerd op een in 1528 opgesteld reglement. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 27 minuten geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 5 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 6 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 7 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 8 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 10 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 12 uur geleden