Afbeelding

D'n Liempdsen Herd: bezoekerscentrum in 2017

Algemeen

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is op zoek naar authentieke, oude tegels. Deze worden gebruikt voor de schouw in het toekomstige bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Daarnaast wil SPPiLL ook gebruik maken van oude ovendeurtjes van bakhuizen.

Eén van de projectgroepen van SPPiLL gaat namelijk drie authentieke bakhuizen restaureren en herbouwen. Door gebruik te maken van oude materialen, wil SPPiLL het historische karakter van de boerderij en de bakhuizen versterken. Iedereen die bruikbare spullen heeft en kwijt wil, kan zich melden.

In het voorjaar is gestart met de verbouwing van de boerderij aan de Barrierweg. Het monumentale pand wordt opgeknapt, zodat het vanaf 2017 kan functioneren als bezoekerscentrum voor mensen die Het Groene Woud willen bezoeken. Het dak is gerestaureerd en geïsoleerd en nu gaan vrijwilligers verder met de binnenkant van de boerderij. Hiervoor is SPPiLL op zoek naar oude tegels.

De tegels worden gebruikt voor de schouw. De herd was vroeger het hoofdvertrek van een boerderij waarin zich een schouw met (open) vuur bevond. Het historische en authentieke karakter speelt bij de indeling een belangrijke rol, maar wel met de moderne technieken van nu. Iedereen die oude tegels heeft en deze kwijt wil, kan contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL via info@sppill.nl of 06-83 24 62 26. Belangrijk is dat de tegels dezelfde afmetingen hebben van 13 x 13 centimeter.

OVENDEUREN

Een ander project dat speelt is de restauratie en herbouw van drie bakhuizen. Een bakhuis is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. In de moderne tijd is in de meeste gevallen het bakhuis verdwenen van het erf of anderszins gebruikt. Met het uitvoeren van dit project worden deze cultuurhistorische elementen weer teruggebracht.

Ook hierbij speelt het authentieke karakter een belangrijke rol. SPPiLL is daardoor erg geholpen met gebruikte ovendeuren van oude bakhuizen. De ovendeuren hoeven geen specifieke afmetingen te hebben. De oven in het bakhuis wordt hierop aangepast. De bakhuizen komen in Liempde aan de Barrierweg 23, Hoevedreef 4 en bij het toekomstige bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd (Barrierweg 4).

 (Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 5 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 6 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 7 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 8 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 10 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 11 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 12 uur geleden