RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
05:39:41    maandag, 24 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Fri 22 Jan 2016 09:02

Burgemeester sluit drugspand Elisabeth Bas

Lettergrootte: A- A+

Burgemeester sluit drugspand Elisabeth Bas

Op last van burgemeester Marc Buijs is donderdag 21 januari een woning aan Elisabeth Bas gesloten voor een periode van drie maanden. In het huurhuis werd op 20 november 2015 een hennepkwekerij aangetroffen, met maar liefst 260 hennepplanten.

Het woonhuis is het eerste drugspand in 2016 dat door de burgemeester gesloten wordt. Met de sluiting benadrukt Buijs dat hennepkwekerijen en andere illegale drugsgerelateerde activiteiten niet worden getolereerd in de gemeente Boxtel.

Woonhuizen en panden die gebruikt worden voor de wietteelt vormen een gevaar voor omwonenden. Zij lopen risico op brand door kortsluiting en lekkage. Dat gebeurde vorig jaar in de Sint-Willibrordusstraat in de wijk Selissenwal. Bij het blussen van een zolderbrand werd een hennepkwekerij ontdekt. ,,Mensen die in hun rijtjeshuis wiet kweken, zijn kennelijk bereid niet alleen hun eigen leven in gevaar te brengen, maar ook dat van hun jonge kinderen en de buren. Dat moet stoppen", gaf Buijs in december al aan. 

Strengere aanpak

De sluiting van het pand, waar de hennepplantage werd gevonden, ligt in de lijn die Boxtel vorig jaar december uitzette. Toen gaf de burgemeester aan meer werk te gaan maken van de aanpak van drugscriminaliteit. Overtreders van de Opiumwet worden harder aangepakt en om dat te bewerkstelligen werkt de gemeente nauw samen met andere instanties, zoals de politie en woonstichting Sint-Joseph. ,,Het probleem is altijd groter dan we zien en we denken zelfs dat hetgeen we weten slechts het topje van de ijsberg is. Reden dus om als overheid aan het werk te gaan en de slagkracht te vergroten", verduidelijkte de burgervader vorig jaar. ,,En de maatregelen voor overtreders van de Opiumwet zullen stevig zijn. Wie in overtreding is, kan erop rekenen dat het onroerend goed waarvan gebruik gemaakt wordt op slot gaat. Heusden en Vught hebben daarin een voortrekkersrol gespeeld en ook in Boxtel gaan we drugspanden dus sneller sluiten."

Legalisatie

Vorige week ondertekende Buijs op initiatief van de D66-fractie, namens de gemeenteraad het landelijk manifest Joint Regulation. Boxtel is daarmee de zestigste gemeente die in Den Haag pleit voor gereguleerde legalisatie van softdrugs. Buijs stak niet onder stoelen of banken dat hij weigert illegale wietplantages te legaliseren. Wel onderschrijft hij de noodzaak om de handel in softdrugs te reguleren: ,,Want softdrugs worden 'aan de voorkant' legaal verkocht in coffeeshops, maar aan de achterkant illegaal ingekocht en dat zorgt voor problemen."

,,Door softdrugs te legaliseren en te reguleren kan meer capaciteit ingezet worden op het bestrijden van overlast en criminaliteit. Gemeenten, óók Boxtel, zijn momenteel de dupe van het inconsistente landelijke softdrugsbeleid waarbij verkoop wél en teelt níet wordt gedoogd", gaf raadslid Bart Louwers van D66 aan.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Rode Draad vandaag nog te bewonderen op 25 locaties

Schilderijen en beelden zijn tijdens een atelierroute vaak te zien zijn. Ook tijdens de... >>

Sun 23 Sep 2018 10:32

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Kromploegers dit jaar ook bij QQLQ

Het jaarlijkse feestweekend van hofkapel De Kromploegers met de culinaire afsluiting... >>

Fri 21 Sep 2018 15:47

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

Een sluitende dekking én financiële ruimte voor nieuwe initiatieven én investeringen. Dat is de kern van de begroting 2019... >>

Fri 21 Sep 2018 10:33

Dommelconcert in Podium Boxtel

Dommelconcert in Podium Boxtel

'Klassiek op de Dommel', het pontonconcert met populair-klassieke muziek bij de Zwaanse Brug in Boxtel, wordt verplaatst naar... >>

Fri 21 Sep 2018 09:14

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

Organisatie stelt KenEschQuiz uit

De dorpsquiz in Esch, die gepland stond voor aanstaande zaterdag, gaat niet door. De organisatie van de KenEsch Quiz, blaaskapel De Knoestjes,... >>

Thu 20 Sep 2018 16:21

Advertenties

Gemeente Boxtel Zwanenberg adviesgroep Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Doornmalen electro Olieenzo Geerts advies Huidtherapie Kindertuin Toverboom 040Fit Koppelmans Tiga SNS Bank TopSlank Natasja fashion Uitvaartonderneming Bijnen