09:18:48    donderdag, 20 juni 2019
brabants centrum logo
Fri 22 Jan 2016 09:02

Burgemeester sluit drugspand Elisabeth Bas

Lettergrootte: A- A+

Burgemeester sluit drugspand Elisabeth Bas

Op last van burgemeester Marc Buijs is donderdag 21 januari een woning aan Elisabeth Bas gesloten voor een periode van drie maanden. In het huurhuis werd op 20 november 2015 een hennepkwekerij aangetroffen, met maar liefst 260 hennepplanten.

Het woonhuis is het eerste drugspand in 2016 dat door de burgemeester gesloten wordt. Met de sluiting benadrukt Buijs dat hennepkwekerijen en andere illegale drugsgerelateerde activiteiten niet worden getolereerd in de gemeente Boxtel.

Woonhuizen en panden die gebruikt worden voor de wietteelt vormen een gevaar voor omwonenden. Zij lopen risico op brand door kortsluiting en lekkage. Dat gebeurde vorig jaar in de Sint-Willibrordusstraat in de wijk Selissenwal. Bij het blussen van een zolderbrand werd een hennepkwekerij ontdekt. ,,Mensen die in hun rijtjeshuis wiet kweken, zijn kennelijk bereid niet alleen hun eigen leven in gevaar te brengen, maar ook dat van hun jonge kinderen en de buren. Dat moet stoppen", gaf Buijs in december al aan. 

Strengere aanpak

De sluiting van het pand, waar de hennepplantage werd gevonden, ligt in de lijn die Boxtel vorig jaar december uitzette. Toen gaf de burgemeester aan meer werk te gaan maken van de aanpak van drugscriminaliteit. Overtreders van de Opiumwet worden harder aangepakt en om dat te bewerkstelligen werkt de gemeente nauw samen met andere instanties, zoals de politie en woonstichting Sint-Joseph. ,,Het probleem is altijd groter dan we zien en we denken zelfs dat hetgeen we weten slechts het topje van de ijsberg is. Reden dus om als overheid aan het werk te gaan en de slagkracht te vergroten", verduidelijkte de burgervader vorig jaar. ,,En de maatregelen voor overtreders van de Opiumwet zullen stevig zijn. Wie in overtreding is, kan erop rekenen dat het onroerend goed waarvan gebruik gemaakt wordt op slot gaat. Heusden en Vught hebben daarin een voortrekkersrol gespeeld en ook in Boxtel gaan we drugspanden dus sneller sluiten."

Legalisatie

Vorige week ondertekende Buijs op initiatief van de D66-fractie, namens de gemeenteraad het landelijk manifest Joint Regulation. Boxtel is daarmee de zestigste gemeente die in Den Haag pleit voor gereguleerde legalisatie van softdrugs. Buijs stak niet onder stoelen of banken dat hij weigert illegale wietplantages te legaliseren. Wel onderschrijft hij de noodzaak om de handel in softdrugs te reguleren: ,,Want softdrugs worden 'aan de voorkant' legaal verkocht in coffeeshops, maar aan de achterkant illegaal ingekocht en dat zorgt voor problemen."

,,Door softdrugs te legaliseren en te reguleren kan meer capaciteit ingezet worden op het bestrijden van overlast en criminaliteit. Gemeenten, óók Boxtel, zijn momenteel de dupe van het inconsistente landelijke softdrugsbeleid waarbij verkoop wél en teelt níet wordt gedoogd", gaf raadslid Bart Louwers van D66 aan.

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties