De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten zouden zondag deelnemen aan de Heilig Bloedprocessie in Boxtel. Vanwege de slechte weersvooruitzichten is besloten de delegatie af te bellen. (Foto: Marc Cleutjens).
De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten zouden zondag deelnemen aan de Heilig Bloedprocessie in Boxtel. Vanwege de slechte weersvooruitzichten is besloten de delegatie af te bellen. (Foto: Marc Cleutjens).

Bloedprocessie: op hoop van zegen...

Algemeen

Met een neerslagkans van 90 procent lijken zich nu al donkere wolken samen te pakken boven de Heilig Bloedprocessie. Op Drievuldigheidszondag 22 mei trekt de ommegang vanaf 15.00 uur door Boxtel, als de weergoden dat tenminste toestaan. De Heilig Bloedstichting laat weten dat de delegatie uit Hoogstraten is afgebeld. Ook de opening van de expositie 'Alfred Ost en de Heilig Bloedprocessie' op zondag 22 mei is komen te vervallen.

Hans van Liempt laat namens de Heilig Bloedstichting weten dat zondag om 12.00 uur al wordt gekeken naar de weersvooruitzichten van die dag. Vanaf dat tijdstip worden de eerste deelnemers aan de processie geschminkt en aangekleed. ,,Mocht het om 12.00 uur hard regenen en de voorspellingen voor de rest van de dag zijn zó slecht, dan wordt de processie afgelast. Ook de slotplechtigheid gaat dan niet door", legt hij uit. Als de vooruitzichten er rooskleuriger uitzien, wordt wel gestart met schminken en aankleden en wordt de definitieve beslissing om 14.30 uur genomen. ,,Mocht de processie op dat moment niet doorgaan, dan vindt de slotplechtigheid wél doorgang, om 15.30 uur. Iedereen draagt op dat moment immers zijn kostuums. Met paraplu's lopen we met een kleiner gezelschap naar de Sint-Petrusbasiliek voor de plechtigheid", aldus Van Liempt. 

Museum MuBo heeft vanwege de bloedprocessie een expositie aan het bijzondere tafereel gewijd. In samenwerking met het Stedelijk Museum Hoogstraten worden pentekeningen getoond van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost. De opening van de tentoonstelling op zondag gaat niet door, maar het publiek kan de expositie wel bezichtigen op zaterdag 21 en zondag 22 mei van 13.00 tot 17.00 uur in het museum aan de Baroniestraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 36 minuten geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 1 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 2 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 3 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 5 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 7 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 8 uur geleden