Afbeelding

Bibliotheek Boxtel belicht vrouwen in Perzië en Iran

Algemeen

Bibliotheek De Meierij aan de Burgakker besteedt vrijdag 29 juli tijdens de informatieve lezingencyclus KennisMakers aandacht aan de rol van vrouwen in het vroegere Perzië en het huidige Iran. Maria Behgoui verzorgt een lezing en zal vertellen over haar achtergronden en ervaringen.

Behgoui werd in 1968 geboren in Teheran als vijfde in een gezin met zeven kinderen. Na de middelbare school is ze in 1987 getrouwd. Samen met haar oudste zus heeft ze een eigen beauty- en kapsalon gehad. Als schoonheidsspecialiste en kapster kwam ze in Iran vaak bij vrouwen thuis en leerde zo veel over de onderdrukking van vrouwen.

Ze zette zich in haar land af tegen oneerlijkheid tegenover vrouwen en streed voor rechtvaardigheid. In 1995 ontvluchtte ze Iran en kwam begin 1996 met twee kinderen aan in Nederland. Op dit moment werkt zij als vrijwilliger onder andere bij hospice Dommeldal in Sint-Oedenrode, als kok voor senioren in Son en als buddyhulp in 's-Hertogenbosch.

In Iran is veel veranderd na het vertrek van de sjah van Perzië in 1979, zo zal Behgoui tijdens de lezing vertellen. Door overname van de macht door ayatollah Khomeini veranderde het westers georiënteerde land in een fundamentalistisch-islamitische samenleving. Religieuze tegenstanders werden vervolgd en velen ontvluchtten het land. Iran werd daarna geteisterd door de Golfoorlog en een zware aardbeving. In 2013 werd Hassan Rohani president die zich verzoenend opstelde tegenover de westerse wereld en werk wilde maken van vrouwenrechten. 

De lezing in de bibliotheek duurt van 10.30 tot 12.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is gewenst en kan via de website van de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 15 minuten geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 5 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 6 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 7 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 8 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 10 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 11 uur geleden