Een groene tuin is gunstig voor de afvoer van regenwater en voor vogels en insecten.
Een groene tuin is gunstig voor de afvoer van regenwater en voor vogels en insecten. Foto: eigen collectie.

Zakelijke mededeling: Vier manieren om je tuin groener te maken

Algemeen

Wil je je tuin vergroenen? Dit zijn vier manieren om je tuin groener te maken:

1.        Maak een geveltuintje

Heb je tegels voor je gevel? Haal een rijtje tegels weg en maak een geveltuintje. Veel gemeentes geven subsidie voor dit extra groen. Plaats planten die niet al te hoog worden, want zo voorkom je dat je raam dichtgroeit of dat je steeds moet snoeien. Kijk ook of het tuintje veel zon of juist schaduw krijgt en pas de planten erop aan. Langs de gevel krijgen planten vaak geen regenwater, dus kies planten die tegen droogte kunnen. Dan hoef je niet steeds met de gieter in de weer.

2.        Ga voor inheemse soorten

Inheemse planten, die zijn aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en vereisen over het algemeen minder meststoffen en water dan uitheemse soorten.

3.        Zet bodembedekkers in

Bodembedekkers zijn de perfecte manier om je tuin te vergroenen. Je hebt er weinig omkijken naar en deze planten worden vaak niet heel hoog. Denk bij bodembedekkers aan vetmuur, loopkamille en kruiptijm. De meeste bodembedekkers zijn winterhard en ’s winters groen, dus je hebt het hele jaar een groene tuin. Je kunt er vaak ook gewoon overheen lopen, dus dat is erg makkelijk. Ook komen er veel insecten af op de plantjes als ze bloeien. Dat is weer gunstig voor het voortbestaan van deze dieren en handig om vervelend ongedierte de kop in te drukken.

4.        Kies planten waar vlinders en bijen dol op zijn

Als je toch bezig bent om te vergroenen, kies dan planten waar vlinders en bijen dol op zijn. Dan vergroen je niet alleen je tuin, maar steun je eveneens deze bedreigde diersoorten. De meeste tuincentra geven met bordjes aan of de planten geliefd zijn bij insecten. Zet deze planten in de volle grond of in bloempotten en plantenbakken van elho.
Tuinen met tien of meer soorten aantrekkelijke planten blijken de meeste bijen te lokken, dus zorg voor een ruim aanbod van deze planten in je tuin. Zorg er eveneens voor dat je tuin een pesticidevrij toevluchtsoord is voor deze bestuivers.
Hier lees je waar je nog meer rekening mee moet houden als je je tuin wil vergroenen.




Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 2 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 3 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 4 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 5 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 7 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 9 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 10 uur geleden