Grootschalige aardappelteelt op de Hezelaarse Akkers bij Liempde.
Grootschalige aardappelteelt op de Hezelaarse Akkers bij Liempde. Foto: Kees Quinten.

Leer over ontstaan van Hezelaarse Akkers en De Scheeken

Algemeen

Peter Bressers van Gastvrij Liempde verzorgt zondag 21 augustus een wandelexcursie naar de Hezelaarse Akkers, de Scheeken en de Sort. Tijdens de ongeveer twee uur durende tocht wordt veel verteld over de omgeving en historie van Liempde, waaronder de Gerritshoeve en de bolle akkers.

Liempde en de bolle akkers daaromheen liggen op een dekzandrug die ontstaan is tijdens en na de laatste ijstijd. Vanuit het dorp hebben de boeren eeuwenlang de zandgronden bemest met het materiaal dat uit de potstal kwam waardoor er een dikke laag humus ontstond. Later werden de boerderijen gebouwd op de grens van de hogere en lagere gronden en ontstond de lintbebouwing langs de Hezelaarsestraat. 

GERRITSHOEVE

Het huidige natuurgebied De Scheeken werd vanaf de middeleeuwen gebruikt als gemeenschappelijke weidegrond voor de Liempdse boeren. Zij haalden er ook het hout voor gereedschap, om hun huizen te bouwen en om deze te verwarmen. Ze hooiden er en haalden strooisel voor de potstal. In 1913 wordt een groot deel van het Hezelaarsbroek ontgonnen door de Heidemij en verpacht aan de familie Gerritsen. Later woont de familie Dierking op de Gerritshoeve. Na 1990 komt de boerderij in bezit van Brabants Landschap en komt de ontwikkeling tot natuurgebied op gang.

SORT

In 1422 bezat Severijn, zoon van Lambert Kersmeker, een hoeve: Ten Hezelaer. De exacte ligging van deze hoeve is niet bekend, maar de Sort zou een mogelijke vestigingsplaats kunnen zijn. Gids Bressers, geboren en getogen in de Sort, heeft hier onderzoek naar gedaan. Wat dit heeft opgeleverd, vertelt hij tijdens de wandeling.

De excursie start om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde en duurt tot circa 12.00 uur. De kosten bedragen 5 euro, welke aan de kassa zijn te voldoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 1 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 3 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 4 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 22 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 23 uur geleden