Wethouder Désiré van Laarhoven, projectontwikkelaars Martin van den IJssel en Paul van Heeswijk, een aantal nieuwe bewoners en overige betrokkenen heffen het glas op een fijne toekomst in de verbouwde voormalige pastorie. Het karakteristieke pand is weer in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx).
Wethouder Désiré van Laarhoven, projectontwikkelaars Martin van den IJssel en Paul van Heeswijk, een aantal nieuwe bewoners en overige betrokkenen heffen het glas op een fijne toekomst in de verbouwde voormalige pastorie. Het karakteristieke pand is weer in gebruik. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Voormalige pastorie herbergt weer bewoners

Algemeen Wonen & Leven (c) Liempde (c) Nieuws (c)

De eerste bewoners hebben hun intrek al genomen in de voormalige pastorie van Liempde. Vrijdag was de oplevering van de zes appartementen en twee koetswoningen die projectontwikkelaars Paul van Heeswijk en Martin van den IJssel er gerealiseerd hebben. Nog niet alle woningen zijn verkocht, geïnteresseerden krijgen 28 en 29 mei de kans om ze, op afspraak, te bekijken.

Oud-wethouder Peter van de Wiel was erbij toen de ondernemers de buitenwereld toonden dat ze de pastorie gekocht hadden en duidelijk maakten wat hun plannen waren. Huidig wethouder Désiré van Laarhoven mocht de afronding van het project symbolisch weergeven door met Van den IJssel een lint door te knippen. Ze ging in op de rijke historie van de plek en van het pand, waarin maar liefst acht pastoors hebben gewoond. Bovendien refereerde ze aan de betekenis van de vroegere ambtswoning voor Liempde. ,,Menig Liempds paar is hier geweest, bijvoorbeeld om voorafgaand aan hun huwelijk met de pastoor te praten.”

Eenmaal binnen weet Arnold van den Broek, die namens het kerkbestuur aanwezig is, nog precies hoe de indeling van de voormalige pastorie was. Liempdenaar Martien van Abeelen, door iedereen Tinus genoemd, en zijn vrouw Antoinette wonen op de plek waar zich eens de zogeheten zaal bevond. Van Abeelen: ,,Wij zijn er 1 april ingetrokken. En dat is geen grap.” Hij waardeert de authentieke details die bewaard zijn gebleven en het pand sfeer geven. ,,De hoge plafonds bijvoorbeeld en het stucwerk. Ons plafond is 3,65 meter hoog.”

Majestueus is de fraai beklede originele trap, met glimmende houten leuning. Die voert naar de appartementen op de eerste en tweede verdieping. Met name die op de zolder lenen zich het best voor mensen die goed ter been zijn. Bijzonder gegeven: de woningen op de tweede verdieping zijn van binnenuit geïsoleerd. Dit vanwege de gietijzeren goot. Een zeldzaamheid, weet Van Heeswijk.

WIJNKELDER

Hannie en Peter Schuurmans, hebben een van de twee koetswoningen gekocht. Zij kijken uit op wat de gemeenschappelijke tuin wordt. In de andere koetswoning was ooit de keuken. Dit huis beschikt over een ondergrondse verrassing: een wijnkelder van dertig vierkante meter. Die is authentiek, ooit lag er de voorraad geestrijk vocht van de religieuzen die de pastorie bewoonden.

Een deel van de appartementen is inmiddels verkocht, maar ze hebben nog niet allemaal een nieuwe eigenaar. Belangstellenden kunnen, vanwege de coronamaatregelen op afspraak, 28 en 29 mei komen kijken. Aanmelden kan via pastorieliempde@gmail.com, geïnteresseerden krijgen in overleg een tijdstip toegewezen. Informatie over prijzen is eveneens via dit mailadres verkrijgbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 1 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 1 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 2 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 5 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 6 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 7 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 9 uur geleden