De 22 sociale huurappartementen die woonstichting Joost wil realiseren bij De Kleine Aarde vormen een circulair bouwproject.
De 22 sociale huurappartementen die woonstichting Joost wil realiseren bij De Kleine Aarde vormen een circulair bouwproject. Foto: Faam Architects

Boxtel wil ‘circulair’ netwerk vergroten

Algemeen Wonen & Leven (c) Woningbouw Milieu & Energie (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Voor een bedrag van 22.500 euro verspreid over drie jaar, wil het college van B en W deelnemen aan de zogeheten Citydeal. Doel is om kennis te vergaren over circulair bouwen via alle deelnemende partijen aan dit netwerk.

,,Boxtel kan als kleine gemeente weinig bijdragen in de zin van locaties voor woningbouw, omdat deze locaties in bezit zijn van projectontwikkelaars”, schrijft portefeuillehouder Désiré van Laarhoven namens het gemeentebestuur over de deelname. ,,Maar voor de toekomst is vooral belangrijk dat we kennis en bijdragen halen uit het grote netwerk.”

BIOBASED

Bij de Citydeal zijn tientallen gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties zoals onderwijsinstituten, het Rijk en diverse provincies betrokken. Binnen dit netwerk wordt gekeken hoe het bouwen van huizen ‘circulair’ kan worden ingevuld. De komende jaren wil de overheid een miljoen woningen hebben gerealiseerd. Maar de bouwsector kent een flinke CO2-uitstoot en verbruikt daarbij nog een boel materiaal.

Circulair bouwen met bijvoorbeeld biobased materialen (denk aan houtbouw) en producten die bij eventuele sloop nog kunnen worden hergebruikt, moet CO2-uitstoot en afval terugdringen.

KENNIS

Boxtel wil met name kennis opdoen uit het netwerk dat is aangesloten bij de Citydeal. Deze loopt drie jaar en kost naast 7.500 euro per jaar twee dagen per maand ambtelijke inzet. Het gaat vooral om meedoen aan overleggen, seminars en gesprekken met individuele deelnemers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 54 minuten geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 2 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 3 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 19 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 20 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 21 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 22 uur geleden