Maayke van Giersbergen en gitarist George Kooymans in 1999. (Foto: eigen collectie).
Maayke van Giersbergen en gitarist George Kooymans in 1999. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Boxtel haakt aan bij eerbetoon George Kooymans

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Maayke van Giersbergen is al zeker dertig jaar fan van Golden Earring. Het was dan ook een grote schok voor de Liempdse toen de band aankondigde te stoppen vanwege de ernstige ziekte van zanger/gitarist George Kooymans. Hij lijdt aan ALS. Mede dankzij Van Giersbergen haakt Boxtel aan bij een landelijk eerbetoon aan zestig jaar Golden Earring en vooral aan Kooymans.

Donderdag 11 maart om 17.15 uur ‘s middags, wordt op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland de hit Radar Love van Golden Earring te gehore gebracht. Via de radio, met de ramen open, of live. Van Giersbergen: ,,Die dag is George Kooymans jarig. Hij wordt 73.”

De Liempdse bedacht een manier om het bekende nummer live in Boxtel te laten klinken, luid en duidelijk voor wie buiten staat en geheel coronaproof. Er is één instrument dat haar klanken over zo ongeveer het hele dorp kan verspreiden: de beiaard in de Sint-Petrustoren. ,,Ik heb Tommy van Doorn gevraagd volgende week donderdag om 17.15 uur Radar Love op het carillon te spelen en hij heeft aangegeven dit te zullen doen.”

Het onverwachte slotakkoord van de band en het slechte bericht over de ziekte van Kooymans, raakten Van Giersbergen diep. ,,Ik ben er echt een paar dagen emotioneel van geweest. Zo’n gitarist die door ALS niet meer kan spelen, die aftakelt, dat is vreselijk.”

DRUMMER

De trouwe fan bezocht menig concert. ,,Toen ik nog maar net mijn rijbewijs had, reed ik toch wel twee keer per maand naar een optreden. Zo’n beetje alles binnen een straal van honderd kilometer van mijn woonplaats pakte ik mee.” Ze heeft de bandleden dan ook meerdere malen ontmoet. En zij niet alleen. Ook haar jongste zoon maakte kennis met de Nederlandse rockband. ,,Ik nam hem in 2018 nog mee naar een concert van de Earring. We mochten toen op het podium in de coulissen zitten. Mijn zoon wil graag drummer worden en is fan van Cesar Zuiderwijk. Hij heeft na afloop Cesar en George nog ontmoet.”

Hoewel de Liempdse Radar Love thuis zou willen draaien met de ramen open, wil ze Tommy’s vertolking op de klokken ook horen. ,,Ik denk dat ik maar naar Boxtel rijd.”

OP DE FOTO: Maayke van Giersbergen en George Kooymans in 1999. Later zou de Liempdse fan de gitarist nog vaker ontmoeten. Haar jongste zoon maakte kennis met de muzikant in 2018. (Foto: eigen collectie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 6 minuten geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 12 minuten geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 1 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 4 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 5 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 20 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 21 uur geleden