Afbeelding
Foto: eigen collectie

Op de step, op de step…

Algemeen

ZAKELIJKE MEDEDELING

Nederlanders kunnen niet zonder fiets en dat begint al op jonge leeftijd. Daarentegen is de step met een heuse comeback bezig. En je kunt je er razendsnel op voortbewegen. Vooral kinderen vinden dat fantastisch. Wordt het de kinderfiets of de space scooter? 

In navolging van de bekende oeroude fiets met dat hoge voorwiel, werd in de negentiende eeuw de fiets uitgevonden met een trapas waardoor dat hoge wiel door een gewoon wiel kon worden ingeruild. Met dezelfde maat als het achterwiel. Een stuk veiliger. In navolging van de fiets werd aan het begin van die negentiende eeuw ook iets wat leek op een step uitgevonden, maar de step zoals wij die kennen zag het levenslicht rond 1930. 

Kinderen zouden de step hebben uitgevonden

Volgens de verhalen zouden het kinderen zijn geweest die de wieltjes van rolschaatsen aan een houten plank bevestigden. Het leek wel wat op een skateboard en met een tweede plank kwamen er een roteerpunt en handvat. In diezelfde periode deed ook de gemotoriseerde autoped of step zijn intrede. 

De step zonder motor werd een hit en veel kinderen beleefden er veel plezier aan. Het was een mooie vervanging voor de kinderfiets en je kon er, als je een beetje conditie had, prima lange afstanden mee afleggen. Toch deed de step het vooral goed als speelgoed om lekker buiten rond het huis mee te bewegen. 

In de jaren negentig was de aluminium step een trend

Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was de kleinere aluminium step ineens een trend. De wielen waren stukken kleiner en deze step werd een ongekende hit. Al deze steps hebben geleid tot niet alleen de ontwikkeling van een ‘gewone’ step waar zelfs volwassenen zich mee kunnen verplaatsen, maar ook tot de space scooter. Een step waarmee je je middels het naar voor en achter bewegen van een voetenplank met maar liefst vijftien kilometer per uur kunt verplaatsen. De space scooter is er in een junior en standaarduitvoering en is een regelrechte trend onder kinderen. De junior uitvoering is er voor kinderen tussen de vier en zeven jaar. Oudere kinderen gaan voor de standaard step. Het is overigens aan te raden om een helm te dragen en ellenboog- en kniebeschermers. Vooral omdat er best die flinke snelheid mee kan worden bereikt. 

Kinderfietsen in alle mogelijke maten blijven populair

Wie zich liever op de fiets voortbeweegt, heeft tegenwoordig van jongs af aan alle mogelijkheden. Naast de populariteit van volwassen stadsfietsen, mountainbikes en de e-bike, zijn ook kinderfietsen enorm populair. Ze zijn er voor de jongste kinderen tussen de drie en vier jaar vanaf 10 inch oplopend tot 12 (3 tot 4,5 jaar), 14 (3,5 tot 5 jaar), 16 (4 tot 6 jaar), 18 (4 tot 7 jaar), 20 (6 tot 8 jaar) en een meisjesfiets 24 inch en jongensfiets 24 inch voor kinderen tussen de acht en de tien jaar. Nog oudere kinderen, vanaf negen jaar, kunnen op een 26 inch fiets of overstappen of kiezen voor de 28 inch fiets. In dat laatste geval spreken we al van een dames- of herenfiets. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 30 minuten geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 1 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 3 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 5 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 6 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 8 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 9 uur geleden