Boxtelaar Lucas van der Kallen (26) behoorde gisteren tot het eerste groepje van vier zorgverleners dat in Nederland werd gevaccineerd tegen corona. Lucas: ,,Een historisch moment, voor Nederland, maar ook zeker voor Boxtel."
Boxtelaar Lucas van der Kallen (26) behoorde gisteren tot het eerste groepje van vier zorgverleners dat in Nederland werd gevaccineerd tegen corona. Lucas: ,,Een historisch moment, voor Nederland, maar ook zeker voor Boxtel." Foto: Robin Utrecht | ANP

Vaccinatieprimeur voor Lucas uit Boxtel

Algemeen Boxtel Oost (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Boxtelaar Lucas van der Kallen (26) behoorde gisteren tot het eerste groepje van vier zorgverleners dat in Nederland werd gevaccineerd tegen corona. Lucas: ,,Historisch moment, voor Nederland en zeker voor Boxtel.”

Van der Kallen werkt in zorgexpertisecentrum Liduina van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) en werd officieel als tweede gevaccineerd, achter collega Sanna Elkadiri uit Eindhoven die in het Wereldhuis werkt. Ook Linda van den Hurk uit Schijndel die tot juni bij Liduina werkte, behoorde tot het eerste clubje. Tevens had een specialist ouderengeneeskunde bij Brabant Zorg mede de primeur. Het moment werd ingeleid door minister Hugo de Jonge.

Intussen heeft de in Boxtel geboren en getogen verzorger, die enkele jaren geleden naar Best verhuisde, ervaren dat de media-aandacht voor het ‘historische prikmoment’ enorm is. Om zeven uur ‘s ochtends was hij al in Veghel, waar gisteren ‘s lands eerste vaccinatielocatie in een voormalig Jumbo-distributiecentrum werd geopend. ,,We moesten proefdraaien omdat we vlak daarna live op televisie zouden komen.”

‘Extreme geluid fotocamera’s leek een zwerm vogels’

Rond half negen werden de prikken bij de vier zorgverleners gezet. ,,Daarna hebben we ontzettend veel interviews aan de landelijke pers gegeven. En nationale televisieshows hebben ons intussen benaderd. Zo is Sanna gisteren bij Jinek geweest. En de telefoon rinkelt zo door: RTL, NOS, radiozender 538.” Zijn voormalige collega Linda van den Hurk, tot juni werkzaam bij Liduina, was onder de indruk van het persmoment gisterochtend. ,,Het extreme geluid van de fotocamera’s was te vergelijken met een zwerm vogels. Toen het persmoment kwam, was het onverwacht een emotioneel moment. Het deed meer met me dan ik dacht: hopelijk is het een eerste stap naar het nieuwe normaal.”

‘Bijzonder dat wij als eersten een vaccinatie kregen’

Het wás immers ook een historisch moment, iets waar veel mensen al zo’n tien maanden naar uitkijken. Ook voor de verzorger Lucas: ,,Fijn dat er heel veel aandacht voor is, ik ben ook heel blij en vind het bijzonder dat wij als eersten een vaccinatie kregen.”

Dat in Veghel gisteren de eerste vaccinatielocatie werd geopend, was niet geheel toevallig. Gezonheidsregio Hart voor Brabant (waar ook Boxtel onder valt) werd in Nederland het hardst door corona. Sanna Elkadiri mocht daarom de allereerste vaccinatie ontvangen. De Eindhovense werkt in het Wereldhuis, de Boxtelse ZGEM-locatie aan de Achterberghstraat voor senioren met dementie. Tijdens de eerste golf lieten in een maand tijd zeventien van de 124 bewoners het leven door corona.

Ook Boxtelaar Lucas van der Kallen, verzorgende op de locatie Liduina, werkte in het oog van de storm. Het expertisecentrum aan de Bosscheweg had net als zoveel zorglocaties te kampen met coronadoden. Bovendien was er in maart een spannende primeur: toen werd een speciale, regionale corona-afdeling opgetuigd voor ouderen met dementie.

‘Op enkele momenten de wanhoop nabij’

Op de afdeling van Lucas bleek het echter op veel momenten juist rustig. Geen bezoek betekent ook weinig prikkels. Goed voor mensen met dementie zou je zeggen, maar ook enorm ingrijpend. Lucas: ,,Dat de deur op slot ging, vond ik wel het moeilijkste: ondanks onze passie en compassie, kunnen we familie niet vervangen. Je kan natuurlijk wel vertellen hoe het met iemands moeder gaat, maar je wilt ze elkaar ook kunnen zien. Er waren veel emoties. We stuitten op begrip, maar ook op onbegrip.”

,,Ik kan als mens goed begrijpen dat sommigen op enkele momenten de wanhoop nabij waren”, vervolgt hij. Klinisch is zo’n lockdown de juiste keuze, beseft de Boxtelaar. Maar moreel gezien vond hij het ook een moeilijke ervaring. Er werd alles aan gedaan om de communicatie tussen bewoners en hun naasten op touw te zetten en zaken als afscheid nemen zo goed mogelijk te faciliteren. Maar het was verre van optimaal.

‘Koelcel bij Liduina had veel impact’

Bij het uitvaartcentrum van Bijnen op het terrein van Liduina zagen Lucas en zijn collega’s op een gegeven moment ook de extra koelcontainer verschijnen. ,,Die koeling had impact. We begrepen al direct dat daar de doden werden ‘opgeslagen’. Het was telkens een stille herinnering waarom we die maatregelen zo goed mogelijk moesten volgen.”

De coronaperiode maakte ook het werk moeilijker, weet de uit Schijndel afkomstige collega Linda van den Hurk, die tot juni zorg op het gebied van algemene dagelijkse levensbehoeftes verleende in Liduina. ,,In het begin was er nog weinig kennis over de maatregelen die genomen moesten worden. Ook persoonlijke beschermingsmiddelen waren nog beperkt aanwezig”, vertelt Linda. ,,Gelukkig ben ik niet ziek geworden, maar veel collega’s vielen wel uit.”

Het is een angst die nog steeds heerst binnen de zorg. De uitval legt ook extra druk op de gezondheidszorg. Lucas: ,,Ik ben niet bang om zelf ziek te worden, maar vooral om anderen te besmetten.”

‘Er volgt nog een tweede vaccinatieronde’

Lucas blijft voorlopig nog wel even voorzichtig, ondanks zijn vaccinatie. ,,Er volgt nog een tweede vaccinatieronde. Dan duurt het nog zeven dagen voordat het optimaal zou moeten werken.” Lucas en Linda zijn niet bang dat het misloopt. ,,Geen enkel vaccin is 100 procent veilig, maar we hebben ons goed laten informeren door de specialisten. Het is eigenlijk eenvoudig: de klachten van het coronavirus zijn erger dan die van de bijwerkingen”, relativeert Lucas. En uiteraard hoopt hij met zovelen dat dit het begin van het een einde is van het rondwarende virus. Hoewel dit nog moeten blijken, doet de hoop leven...

OP DE FOTO: Lucas van der Kallen was de eerste Boxtelaar die gisteren een coronaprik kreeg. (Foto: Robin Utrecht | ANP).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 1 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 2 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 3 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 4 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 6 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 7 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 9 uur geleden