De karavaan van BELL trekt door Liempde. Van daaruit trok de stoet door alle dorpen die sinds 1 januari de gemeente Boxtel vormen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De karavaan van BELL trekt door Liempde. Van daaruit trok de stoet door alle dorpen die sinds 1 januari de gemeente Boxtel vormen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Stoet van de eenwording trekt rond

Algemeen Wonen & Leven (c) Liempde (c) Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Wie nu nog niet weet dat Esch sinds 1 januari deel uitmaakt van de gemeente Boxtel, heeft de karavaan op oudejaarsdag gemist. Met een rondtrekkende stoet, muziek en duizend oliebollen vestigde stichting Boxtel, Esch, Lennisheuvel, Liempde (BELL) de aandacht op het moment dat de ‘glimlach van Brabant’ zich neer zou vlijen in Boxtels moederschoot.

Xaveer van Lokven, voorzitter van BELL: ,,Wij als deelnemers aan de karavaan vonden de rondrit een succes. We hebben duizend oliebollen uitgedeeld en de film De Bellen van Boxtel gepromoot, die ‘s avonds om acht uur in première ging bij Omroep Dommelland. De DJ die meereed, prikkelde met zijn muziek de nieuwsgierigheid van de mensen, ze kwamen kijken wat er te doen was.”

De vrijwilligers begonnen hun rit om half drie in Liempde en sloten die af rond de klok van zes uur in Esch. Van Lokven: ,,Het was inmiddels donker, maar dat gaf juist extra sfeer. In Esch waren de meeste mensen op de been.”

EUROPESE VLAGGEN

Wie de stoet voorbij zag trekken, ontwaarde Europese vlaggen. Die verwezen naar Friends of Europe. Esch maakt via deze ‘vrienden’ deel uit van een verbond van kleine agrarische dorpen, charter of European Rural Communities. Er vinden regelmatig internationale uitwisselingen plaats tussen de leden, maar ook culturele ontmoetingen. Binnen deze organisatie is naar alle waarschijnlijkheid een rol weggelegd voor de gemeente Boxtel, want toen Esch 26 jaar geleden overging naar de gemeente Haaren, is afgesproken dat de burgemeester te allen tijde adviseur is van het bestuur en delegatieleider bij de zomerontmoetingen. Daarnaast heeft er altijd een vertegenwoordiger van de gemeente zitting in het bestuur. Met Esch heeft Boxtel er dus meteen een stukje Europa bij gekregen.

De karavaan is niet de laatste activiteit die BELL houdt. Van Lokven: ,,Er zijn plannen, maar alles is nog onzeker vanwege corona.” Het is in ieder geval de bedoeling de komende maanden vaker de verbinding tussen de kerkdorpen voor het voetlicht te brengen. ,,En in juli willen we in samenwerking met de Bazaar Boxtel het BELL-jaar afsluiten.

Vrijwilligers van BELL delen oliebollen uit. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 4 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 5 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 6 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 7 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 9 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 11 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 12 uur geleden