Boxtel wil wandelpaden in buitengebied Liempde

Algemeen Liempde (c) Milieu & Energie (c) Nieuws (c)

Natte natuurparel De Scheeken en het beekdal van de Dommel hebben een duidelijk element gemeen: water. Om recreanten dat meer te laten beleven, wil de gemeente Boxtel wandelpaden en waterspeelplaatsen aanleggen in het buitengebied van Liempde.

Aan dit project, het zogeheten Integraal Uitvoeringsprogramma Groote Waterloop Mozaïek Dommelvallei, betaalt de provincie mee, mits de werkzaamheden uiterlijk eind 2021 afgerond zijn. Dat meldt het Boxtelse college van burgemeester en wethouders.

Het project bestaat uit twee delen, namelijk de aanleg van paden en waterspeelplekken nabij de Groote Waterloop en het creëren van een ‘watermachine’ in de nog te bouwen wijk aan de Hamsestraat en de Roderweg. Zo’n machine is een gesloten systeem voor milieuvriendelijk beheer zodat bijvoorbeeld regenwater niet onnodig naar de waterzuivering verdwijnt, maar wordt vastgehouden in kanaaltjes.

Wat betreft toerisme en recreatie staan er verschillende projecten op de planning. Zo moet er een pad komen tussen de hooilanden aan de Vleutstraat, Berkenloop, Hamsestraat/De Keel en de nog te realiseren nieuwbouwwijk. Maar er is ook een idee voor een wandeltraject vanaf de Wessendijk langs de Groote Waterloop richting uitkijktoren ‘t Meulke en een kinderspeelplek met water in de buurt van speelboerderij Het Gouden Woud.

Verder wil Boxtel historische ‘vloeivelden’ die op de hoek van de Vleutstraat en de Broekdijk lagen, tegenover manege De Rekkendonken, weer zichtbaar maken. Bovendien is het de bedoeling op die plek een waterrecreatieplek aan te leggen, in samenwerking met de eigenaar van de manege. Daarnaast is er een plan om de geschiedenis van de hooilanden en De Scheeken via verhalen en symbolen levend te houden. Die verhalen worden verwerkt in de app Routes in Het Groene Woud. Ten slotte wil Boxtel in samenwerking met de gemeente Best onderzoek laten verrichten naar een fiets- en wandelbrug over de rijksweg A2.

KOSTEN

De aanleg van de ‘watermachine’ en alle gewenste recreatieve voorzieningen kost 140.000 euro. De provincie betaalt de helft. Veruit de meeste kosten gaan zitten in de recreatieve voorzieningen, namelijk een ton. Vrijwilligers van SPPiLL werken mee aan de aanleg van de paden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 46 minuten geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 5 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 7 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 7 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 8 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 11 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 12 uur geleden