Afbeelding

300.000 euro besparen met afval? Het kan!

Algemeen Milieu & Energie (c) Duurzaamheid (e) Nieuws (c)

Het nieuwe college van B en W zal zich moeten buigen over de vraag: hoe kan het duurzamer en goedkoper?

De duurzaamheidsagenda loopt immers achter en de gemeentekas is leeg. Een oplossing: besparen op afval. De afvalstoffenheffing hoeft minder omhoog, waardoor er ruimte ontstaat de OZB extra te verhogen. Want ja, leuker kunnen we het niet maken, de gemeentelijke lasten gaan sowieso omhoog.

Afval is niet gratis en kost voor Boxtel een slordige drie miljoen euro per jaar. Vooral het verwerken van restafval is duur. Die kosten kunnen flink omlaag. Namelijk door onze keuken- en etensresten niet bij het restaval te doen, maar in de groene GFT-bak. Dat betekent 30 procent minder restafval. En door meer gebruik te maken van de PMD-zak. De gemeente ontvangt namelijk een vergoeding voor PMD uit het landelijke ‘afvalfonds’. Meer PMD betekent een hogere vergoeding en minder kosten voor restafval.

Afvalbeleid voor hoogbouw en centrum loopt achter: geen beloning voor afval scheiden door diftar, geen voorzieningen voor GFT en keukenresten. Ook daar kan de hoeveelheid restafval flink omlaag. Op de milieustraat wordt nog te gemakkelijk bouw- en sloopafval geaccepteerd van klusbedrijfjes en -mannen, aannemertjes of particulieren die drie á vier of meer aanhangers met bouwafval en/of ongesorteerd grof afval komen brengen. Dat komt omdat de verwerkingstarieven daarvoor in Boxtel veel lager zijn dan commerciële prijzen en omdat het aantal knippen op het oog wordt bepaald.

‘Moet kunnen’ zou je denken, maar zo wordt een deel van een verbouwing betaald door ons allemaal. Dat kan anders. Onder de streep een potentiële meevaller van 300.000 tot 400.000 euro per jaar. Die meevaller krijg je niet cadeau. Je moet er beleid op voeren en de gemeente heeft daartoe ook de instrumenten. Als een gemeenteraad een grondstoffenplan goedkeurt om de hoeveelheid restafval in 2022 meer dan te halveren, dan moet je ook op het eerste gezicht impopulaire maatregelen daartoe durven nemen. Het oude college is dit uit de weg gegaan en heeft de ambities in de pers afgezwakt tot ‘onhaalbaar streven’. Merkwaardig genoeg zonder enig protest van de gemeenteraad.

Aan het nieuwe college daarom de oproep om de ambities wel waar te maken. 300.000 euro besparen met afval? Het kan!

        JOOST VAN DER PLUIJM

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 1 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 2 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 4 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 5 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 20 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 20 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 22 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 23 uur geleden