Bruidsparen kunnen bijvoorbeeld Trouwmevrouw Ilse van Schijndel inschakelen om hun huwelijk te voltrekken.
Bruidsparen kunnen bijvoorbeeld Trouwmevrouw Ilse van Schijndel inschakelen om hun huwelijk te voltrekken. Foto: Eigen collectie

Ook flitshuwelijk wordt straks mogelijk in Boxtel

Algemeen Wonen & Leven (c) Nieuws (c)

Bruidsparen hebben steeds meer wensen over wie het huwelijk voltrekt en waar zij trouwen. Daarom heeft de gemeente Boxtel besloten om hun beleid aan te passen. Als de gemeenteraad met de nieuwe regels instemt, kunnen verloofden op meer plekken trouwen én wordt een flitshuwelijk mogelijk.

Een flitshuwelijk is een tussenvorm tussen gratis trouwen en een volledige ceremonie. De plechtigheid mag bij de nieuwe manier zo’n twintig minuten duren, er mogen inclusief getuigen en bruidspaar maximaal twaalf personen aanwezig zijn en de ceremonie vindt plaats in een aparte kamer. Dat is uitgebreider dan een gratis voltrekking, waarbij er een handtekening wordt gezet aan de balie van het gemeentehuis, maar bescheidener dan een ceremonieel huwelijk, waarbij alle toeters en bellen mogelijk zijn.

De verwachting van het college van B en W is dat door de invoering van het flitshuwelijk, minder mensen voor gratis trouwen kiezen. Daarom zou een nieuw beleid meer inkomsten opleveren.

TROUWLOCATIES

Een andere verandering in het huwelijksbeleid, is de mogelijkheid om op meer plekken te trouwen. Eerst kon naast het gemeentehuis, gekozen worden voor meerdere vaste, andere locaties, aangeduid door de gemeente. In de nieuw regels kunnen bruidsparen een locatie kiezen voor één dag, maar is het ook mogelijk voor bijvoorbeeld zalen en restaurants om opgenomen te worden in het register van vaste locaties. Hiervoor kunnen zij een aanvraag indienen. Ook aanwijzen van een trouwambtenaar voor één dag kan.

Een ceremonieel huwelijk kost tussen de vijf- en achthonderd euro, afhankelijk van de dag. Een flitsbruiloft kost 250 euro. Een eenmalige trouwambtenaar of -locatie benoemen kost een koppel tweehonderd euro. Ook wanneer een plek opgenomen wil worden in de vaste locaties, moet de eigenaar dat bedrag betalen.

Tekst: Jules Hameleers. Foto: Archief Brabants Centrum, 2018.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 46 minuten geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 52 minuten geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 2 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 5 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 6 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 21 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 22 uur geleden