Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

Burgemeester maakt onderzoek BC zwart

Algemeen

,,Heldere, objectieve informatie, uitleg en verantwoording", vond een lezer van het artikel dat Brabants Centrum twee weken geleden publiceerde over ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD). Dit in tegenstelling tot burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel. In een interne memo aan alle raadsleden en wethouders schreef hij dat informatie 'willekeurig en niet juist' is weergegeven. Opmerkelijk, want de gemeente kreeg voorafgaand aan de publicatie inzage.

De gemeente vertelde over haar kritiek niets tegen deze krant. In opdracht van Van Meygaarden en directeur Astrid Kraal (MGD) worden geen vragen van de redactie meer beantwoord over het ambtelijk apparaat.

Na de publicatie in Brabants Centrum van 13 februari over de financiën van MGD, werd besloten dat een intern onderzoek naar de ambtelijke organisatie sneller plaatsvindt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het besluit volgde daags na het krantenartikel tijdens een gezamenlijke heidag van de colleges van B en W van zowel Boxtel als Sint-Michielsgestel.

Van Meygaarden - die voor het gewraakte artikel niet is bevraagd - en directeur Kraal hebben een verklaring naar alle raadsleden en wethouders gestuurd over de stilte richting Brabants Centrum. Deze is op 21 februari verspreid en in handen gekomen van deze redactie. Over het artikel in deze krant staat: ,,Aangeleverde informatie is willekeurig en daardoor niet juist weergegeven. We hebben dan ook besloten niet verder mee te werken aan de artikelen die in dit kader nog volgen.”

De burgemeester en de MGD-directeur geven echter geen onderbouwing voor hun beweringen. Zij wijzen de politici in de memo tevens op de evaluatie waarvan de ambtelijke organisatie zelf opdrachtgever is.

FUSIE

MijnGemeenteDichtbij (MGD) is in 2016 ontstaan nadat de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel hun ambtenarenorganisaties fuseerden. Brabants Centrum besloot om de doelen van het nieuwe apparaat kritisch tegen het licht te houden. Dit leidde twee weken geleden tot een eerste artikel over de financiën.

Ondanks dat de gemeente Boxtel kiest voor een intern onderzoek en geen mededelingen meer wil doen over de eigen ambtelijke organisatie, gaat deze krant door met zijn onderzoek naar MGD. Vorige week is een enquête uitgezet onder circa 120 clubs, verenigingen en belangengroepen over hun ervaringen met de nieuwe ambtenarenorganisatie. Op de vragenlijst zijn inmiddels een kleine veertig reacties ontvangen.

* * *

Wilt u als plaatselijke (vrijwilligers)organisatie de enquête over MGD ook ontvangen? En hebt u een waardevolle toevoeging, een belangrijke vraag die moet worden beantwoord en/of een ervaring die u wilt delen? Neem contact op met redacteur Pål Jansen via pol.jansen@brabantscentrum.nl of 06-57 54 53 08.

Lees meer in de digitale editie

Tekst: Pål Jansen | Foto: Rens van den Elsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Al vroeg op de avond stroomde de Markt vol. Zij wilden namelijk niets missen van internetsensatie Boer Harm en zanger Wesly Bronkhorst. Koningsnacht was daarmee een mooie aftrap voor Oranje Festival Boxtel.
De kop is eraf voor Oranje Festival: geslaagde koningsnacht in Boxtel Cultuur 1 uur geleden
In Liempde zijn jongeren bezig met de organisatie van een obstakelrun voor kinderen met hun ouders. Bij De Langspier was in 2018 ook een dergelijk evenement, voor jeugd én voor volwassenen.
O'Liempdse Spelen voor en door lokale jongeren Jeugd 2 uur geleden
Afbeelding
Met De Keistampers wandelen door de Kampina Sport 4 uur geleden
Hans van der Schoot overhandigt het eerste exemplaar van het jaarboek 2021 samen met een boeket bloemen aan Thea Tilburgs.
Heemkunde Gemonde brengt weer jaarboek uit Verenigingen 5 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
De Jordaantjes: alle namen zijn achterhaald! Historie 7 uur geleden
Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 15 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 21 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 22 uur geleden