Impressie van het productieproces bij Van Oerle Alberton in 2009 (Foto: Albert Stolwijk).
Impressie van het productieproces bij Van Oerle Alberton in 2009 (Foto: Albert Stolwijk).

Van Oerle Alberton sluit deuren in Boxtel

Algemeen

Het bekende Boxtelse bedrijf Van Oerle Alberton, dat is gehuisvest aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk, gaat dicht. Op 1 januari 2016 sluit de firma, die deel uitmaakt van de multinational Autoliv die autogordelbanden produceert.

De productie van autogordelband die thans nog in Boxtel plaatsvindt, wordt overgeplaatst naar Roemenië. Hier wil Autoliv alle productie concentreren. Volgens woordvoerder Cees Siermann van Van Oerle Alberton vraagt de markt voor autogordelbanden wereldwijd om een grote productiecapaciteit 'met een scherpe kostenstructuur om voor langere tijd concurrerend te zijn'. ,,Investeringen worden dan ook voor de langere termijn gedaan", stelt Siermann. ,,Daarom wil Autoliv in Roemenië haar productiecapaciteit fors uitbreiden, zodat het autogordelband voor de Europese markt centraal en kostenefficiënt geproduceerd kan worden in grote volumes."

In Boxtel is dat volgens moederbedrijf Autliv niet (meer) mogelijk. Het zijn vooral de lagere productiekosten in Roemenië die tot dit besluit hebben geleid, zo stelt woordvoerder Siermann. In de fabriek in Boxtel werken momenteel 77 mensen. Daarvan zal voor 68 medewerkers geen werk meer zijn na 1 januari 2016. De overige medewerkers blijven voor Autoliv of daaronder vallende productieonderdelen werken. Voor de mensen die ontslag is aangezegd, wordt een sociaal plan opgesteld en start de zoektocht naar een passende baan elders.

Van Oerle Alberton ontstond uit weverij Van Oerle die tot de verhuizing naar de Schouwrooij was gevestigd aan de Van der Voortweg. In 1964 werd een groot uitbreidingsplan in de wijk Zandvliet goedgekeurd, waardoor Van Oerle Alberton fors kon groeien. Medio jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de fabriek steeds geïsoleerder te liggen in de groeiende woonwijk Zandvliet en werd besloten tot verhuizing. Enkele historische bedrijfsgebouwen aan de Van der Voortweg zijn behouden gebleven en kunnen gezien worden als industrieel erfgoed.

Autoliv is een multinational met vestigingen in Canada, China, India, Brazilië, Roemenië en Nederland. Wereldwijd werken er ruim 60.000 medewerkers. Jaarlijks worden 140 miljoen autogordels van autogordelband voorzien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Matz Kemna (rechts) overhandigde onlangs namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven. De spullen zijn bedoeld om tijdens gymlessen op basisscholen rugby aan bod te laten komen.
Rugbyclub Ducks houdt scholentoernooi Sport 14 uur geleden
Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor bezoeken zondag 2 juni hun Maastrichtse collega-reus Gigantius.
Reis met Jas & Hanne mee naar Maastricht Cultuur 14 uur geleden
Mirjam Bemelmans, fractievoorzitter PvdA-GroenLinks.
PvdA-GroenLinks waarschuwt voor lelieteelt Algemeen 15 uur geleden
Logo
De bank staat op een rustiek plekje en past in het landschap.
Wijkorgaan draagt bij aan boombank Liempde Natuur & milieu 16 uur geleden
De familie Gauw prikte al eerder afval ten bate van Stichting Leergeld Boxtel. Met een aantal vrijwilligers.
Afvalprikkers zoeken versterking Duurzaamheid 17 uur geleden
Dodenherdenking Liempde.
Dodenherdenking op vier locaties Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Genieten van rododendrons Natuur & milieu 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: 'Groene Hart, ga eens praten' Opinie 22 uur geleden