20:37:43    dinsdag, 21 januari 2020
brabants centrum logo
Tue 03 Sep 2019 11:02

Trouwring zoekt rechtmatige eigenaar

Lettergrootte: A- A+

 Trouwring zoekt rechtmatige eigenaar

Op de foto: Schatzoeker Erik van Asveldt toont de gouden trouwring. Hij vond deze middels zijn metaaldetector in een weiland. Naast de ring heeft de Boxtelaar nog veel meer 'schatten' uit het verleden gevonden. (Foto: Peter de Koning).

LINDA VAN DE WIEL

Oude munten, antieke kogels en zelfs niet ontplofte bommen. Met zijn metaaldetector heeft Erik van Asveldt (46) uit Boxtel al vele 'schatten' gevonden. Met als meest bijzondere aanwinst een trouwring uit 1960. ,,Ik hoop dat de eigenaar of zijn nabestaanden zich na het lezen van dit verhaal melden. Ik wil de ring heel graag teruggeven."

Vijf jaar geleden begon Van Asveldt met zijn metaaldetectorhobby. ,,Een collega van me vertelde er zó enthousiast over dat ik besloot om maar eens een keer mee te gaan." Het werd uiteindelijk iets meer dan alleen die ene keer en inmiddels heeft de Boxtelaar al een flinke verzameling oude voorwerpen opgegraven.
Het zoeken naar historische voorwerpen gebeurt altijd met toestemming. Als goudzoekers een mooie plek vinden, vragen ze altijd aan de grondeigenaar of ze op hun terrein mogen komen. ,,En meestal gaan ze akkoord, mits we grote vondsten tonen aan de landbezitter."

OUDE SCHATTEN

,,Elk voorwerp vertelt een verhaal", legt de schattenjager uit. ,,Zo heb ik het speldje van een baret gevonden met daarop de tekst South Staffordshire. Na onderzoek op internet ontdekte ik dat dit versiersel toebehoorde aan een Engelse soldaat die vocht voor onze vrijheid in de Tweede Wereldoorlog. Wie weet wat deze man doorstaan heeft. Misschien heeft hij de strijd niet eens overleefd. Het onderzoek doen naar dit soort schatten, dat vind ik zó mooi."
Inmiddels heeft Erik een vitrinekast vol bijzondere en oude vondsten: ,,Sommige voorwerpen zijn al honderden jaren oud. Ik heb het uiteinde van een kogel gevonden uit 1869 en een aantal munten uit de Romeinse tijd. Ook heb ik een tapkraantje opgegraven dat vroeger werd gebruikt voor kannen of tonnen met drank."

VERHAAL

Schatten zijn echter niet het enige die de fanatiekeling - die deze bijzondere hobby sinds vijf jaar beoefent - ontdekt. ,,Ik vind echt een heleboel rotzooi. Mensen laten echt een hoop troep in de natuur achter. Mijn metaaldetector gaat heel vaak af en als ik dan ga graven vind ik vaak lipjes van blikjes, soms wel tot een diepte van vijftig centimeter", aldus Van Asveldt. ,,Maar graven doe ik altijd, want wie weet vind ik een geweldige schat. Mét een mooi verhaal!"
De trouwring die de schatzoeker vorig jaar in een weiland in Boxtel vond, vertelt óók een verhaal. ,,Maar dat ken ik nog niet. Wat ik wel kan vertellen, is dat de ring een inscriptie heeft: 'Anni, 20-4-'60'." Hij hoopt dat de ring bij de rechtmatige eigenaar of zijn nabestaanden terugkomt. ,,Het eerste wat ik dacht toen ik hem vond, was: 'Yes, eindelijk goud gevonden!'."
Eigenlijk hoopt Van Asveldt meer te horen van of over de eigenaar van de ring en is het verhaal rond. ,,Een trouwring symboliseert een van de belangrijkste dagen van je leven. Dat is pas goud."
Tot de ring terecht is, ligt hij veilig in de kast en fantaseert de hobbyist over de drager. ,,Hij heeft enorm dikke vingers en ik vond de ring in een weiland. Ik denk dat hij van een boer is geweest die hem verloor tijdens het werken op het land. Maar het verhaal kan natuurlijk ook heel anders zijn."

CONTACT

Mensen die de eigenaar van de trouwring kennen óf zijn, kunnen contact opnemen met de redactie van Brabants Centrum op e-mailadres bc@brabantscentrum.nl.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Natuurbrug De Mortelen eenmalig toegankelijk

Natuurbrug De Mortelen eenmalig toegankelijk

De natuurbrug over het spoor tussen Boxtel en Best is klaar. Eenmalig mogen mensen zaterdag 8 februari op het ecoduct een kijkje nemen, daarna... >>

Tue 21 Jan 2020 10:42

SaraBandA presenteert pareltjes uit de barok

SaraBandA presenteert pareltjes uit de barok

Barokorkest SaraBandA uit Nieuwegein trakteert Gemonde en omgeving op een concert in de Sint-Lambertuskerk. Blokfluitvirtuoos Sascha Mommertz... >>

Mon 20 Jan 2020 14:53

Dieter van der Westen in Podium Boxtel

Dieter van der Westen in Podium Boxtel

Hoewel hij in Boxtel vooral bekend is van de band Kasba, timmert Dieter van der Westen sinds enkele jaren ook met zijn eigen band aan de... >>

Sun 19 Jan 2020 11:19

Volop verbinding bij Gildenbondsharmonie

Volop verbinding bij Gildenbondsharmonie

Door een technische storing bereikte het verslag dat de Gildenbondsharmonie instuurde over haar nieuwjaarsconcert deze week niet de redactie.... >>

Fri 17 Jan 2020 15:59

Vergunning rond voor dino's op rotonde Dukaat

Vergunning rond voor dino's op rotonde Dukaat

Dat de Boxtelse troeteldino op de rotonde La Salle er twee vriendjes bij krijgt, was al bekend. Nu de vergunning is verleend, zal de... >>

Thu 16 Jan 2020 13:51

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij EmielTechniek Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Gemeente Boxtel Olieenzo