Afbeelding
Foto: Daisy Renders

'Bij Bazaar Boxtel komen alle culturen samen'

Algemeen

Park Molenwijk is vandaag, zondag 1 juli, weer het toneel van het kleurrijke en culturele festival Bazaar Boxtel. Volgens voorzitter Michel Verhoeven is dit evenement het meest ultieme voorbeeld van de maatschappelijke boodschap; iedereen is gelijk. Tussen 11.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers genieten van eten, drinken, shoppen en natuurlijk veel wereldse muziek.

Voorzitter Verhoeven is trots op wat hij samen met de rest van het bestuur en alle vrijwilligers de afgelopen jaren voor elkaar heeft gekregen. ,,Waar we drie jaar geleden vlak voor het evenement nog kraamhouders moesten bellen, zitten we nu snel vol. Dat geeft wel aan hoe de Bazaar leeft onder de deelnemers. Het is goed dat de organisatie om de zoveel jaar vers bloed krijgt, dat brengt nieuwe ideeën met zich mee en houdt het festival afwisselend." Verhoeven vindt het vooral mooi om de samensmelting van culturen te zien. ,,Die stoere kerel die samen met een gesluierde moslima geniet van de muziek. Dat is Bazaar ten voeten uit."

WERELDS

Het festival groeit nog elk jaar, maar het bestuur houdt haar roots goed in de gaten. ,,We zijn als sinds de start in 2002 gericht op de multiculturele samenleving. Daar baseren we ons programma op", aldus Verhoeven. ,,Qua internationale hapjes is dat gemakkelijk in te vullen. Zo is er dit jaar weer een keur aan wereldse gerechten te vinden in het park. Op muziekgebied is de vijver wat kleiner om uit te vissen. Zeker omdat we vooral bands met een Boxtelse link op het podium willen hebben. Er heerst bij sommigen het beeld dat ieder jaar dezelfde muziekgroepen op de bühne staan. Maar we hebben juist veel afwisseling gehad de afgelopen jaren. Ondanks het beperkte budget weten onze programmeurs er steeds weer iets verrassends van te maken."

Daar weet Ingeborg van den Broek alles van, zij is namelijk sinds dit jaar verantwoordelijk voor de muzikale invulling van Bazaar Boxtel en neemt daarmee de taak over van Carla Karssemakers. ,,Er zijn enkele bekende Boxtelse muzikanten die meerdere muziekprojecten hebben. Dan kan het voorkomen dat ze vaker op het podium van Bazaar staan, maar wél steeds met een geheel ander geluid."

Van den Broek wilde dit jaar graag wat meer jong talent op het podium zien. Ze heeft daar invulling aan gegeven door lokale bands als Barabas en Broadway Brass, waar de in Boxtel opgegroeide muzikant Jeroen Toonen in speelt, te programmeren. ,,Zeker die laatste groep is een genot voor het oog èn oor. Daar word ik erg enthousiast van", zegt Van den Broek. ,,De energie die de band op het podium uitstraalt, werkt aanstekelijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de funky geluiden van Mevrouw van Heck." De Boxtelse is zelf een groot muziekliefhebber en bezoekt met enige regelmaat een concert of festival. De bands die op Bazaar spelen heeft ze weliswaar niet allemaal live gezien (,,De meesten sturen YouTube-filmpjes in."), maar dat probeert ze wel. ,,Als er voldoende afwisseling in de line-up zit, is het geschikt voor Bazaar. We kunnen natuurlijk niet alleen maar rockbands op het podium zetten. Ik denk echter dat ik er in geslaagd ben een verrassend programma te brengen, komende zondag. Zo is er onder meer funk, americana, Turkse muziek én indie folk."

PROGRAMMA

Naast de muzikale optredens zijn er op het festival ook veel kraampjes te vinden waar internationaal voedsel wordt verkocht of waar bezoekers terecht kunnen voor workshops of spulletjes uit alle hoeken van de wereld. Kinderen brengen hun tweedehands speelgoed aan de man en ook diverse goede doelen zijn aanwezig. Zo laat het Interreligieus Platform drie vlaggenlijnen maken door de bezoekers. Die worden opgehangen tijdens de Vredesweek van 15 tot en met 23 september in de Protestantse kerk, de Sint-Petrusbasiliek en de Marokkaanse- en Turkse moskee. Bezoekers die meedoen aan de activiteit krijgen tevens een presentje.

Voor wie muzikaal gezien niets wil missen, volgt hierbij een tijdschema.

Demmo Streetdance         11.00

Barabas         11.30

Grup Taksim         12.00

VanBakkus Muziek         12.45

Broadway Brass         13.15

Puur Muziek         14.00

Batedeira Samba         14.45

Rock Soc         15.30

TR3AT         16.15

Mevrouw van Heck         17.00

FOTO: Alle culturen komen samen op Bazaar Boxtel. Dat maakt het festival volgens de voorzitter zo uniek in de regio. (Archieffoto: Daisy Renders).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 2 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 3 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 4 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 5 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 7 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 9 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 10 uur geleden