Afbeelding

Stembureaus open voor referendum

Algemeen

UPDATE: Ook in de regio Boxtel zijn woensdagochtend om klokslag 07.30 uur de stembureaus geopend voor het referendum waarin de kiezer zich mag uitspreken voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Op dit moment is ongeveer 7,3 procent van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk gaan stemmen. 

14.15 uur: Om het raadgevend referendum geldig te laten zijn is een opkomstpercentage van 30% nodig. Tegen de middag deden verschillende grote steden een schatting van het percentage stemmers. Dat ligt voor Utrecht rond de 7,5 procent, in Rotterdam op 9,5 procent en in Amsterdam ligt het percentage op 6,5 procent. Ook Boxtel kan een voorlopige tussenstand bekend maken. ,,Rond het middaguur brachten per stemlokaal ongeveer honderd kiezers hun stem uit. De bureaus in Woon-Zorgcentrum Molenweide en in het gemeentehuis zaten op het dubbele aantal stemmers, maar dat zijn traditiegetrouw de drukst bezochte locaties.", wist Sabine Verhoof van de gemeente Boxtel te vertellen. Het opkomstpercentage in Boxtel bedraagt ongeveer 7,3 procent.

Het associatieverdrag is in juni 2014 gesloten tussen de Europese Unie en Oekraïne en inmiddels door 25 van de 28 EU-landen bekrachtigd. Voorstanders wijzen op de handelsvoordelen die samenwerking met het Oost-Europese land kunnen worden gestimuleerd en de bevordering van de democratie. Tegenstanders vinden het land juist te instabiel. Ook roepen critici van de volksraadpleging op niet te gaan stemmen.

Woensdagochtend liep het nog niet bepaald storm bij de stembureaus in Boxtel. De vraag is of voldoende kiezers hun stem uitbrengen om het referendum rechtsgeldig te laten zijn. In stembureau 2 bij woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat hadden zich woensdagochtend rond 08.00 uur een kleine twintig kiezers gemeld. De meesten waren bewoners van Molenweide.

De stembureaus zijn woensdag tot 21.00 uur geopend. De uitslag wordt enkele uren later verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 4 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 9 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 10 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 11 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 12 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 14 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 16 uur geleden