Afbeelding

SP wil miljonairsbelasting

Algemeen

In het kader van de actie 'Er is genoeg voor iedereen' start de SP afdeling Boxtel op zaterdag 13 juni  om 13.00 uur op de Zwaanse Brug een handtekeningenactie voor het invoeren van een miljonairsbelasting. Op ludieke wijze zal de ongelijkheid in Nederland uitgebeeld worden. In de komende maanden zullen vrijwilligers huis aan huis handtekeningen gaan ophalen en de discussie aangaan over de ongelijkheid in Nederland.

Ondanks de crisis is Nederland nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, maar de rijkdom is ongelijk verdeeld. De vele onderzoeken naar de ongelijkheid in Nederland die de afgelopen jaren zijn verschenen laten duidelijk zien dat de ongelijkheid groot is en steeds groter wordt. De rijken worden rijker en de armen armer. Zo is de vermogensongelijkheid in Nederland de op een na hoogste in Europa en zijn de inkomensverschillen tussen de armste en rijkste Nederlanders de laatste tientallen jaren fors toegenomen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) becijferde dat de drie rijkste mensen in ons land méér bezitten dan 10 miljoen andere Nederlanders. De kleine groep van 10% rijkste Nederlanders heeft 67% van onze rijkdom in handen, terwijl 60% van de huishoudens samen slechts 1% van het totale vermogen bezitten. De onderste helft van de samenleving staat al ruin dertig jaar op de nullijn als het om koopkracht gaat. Het aantal miljonairs is ondanks de crisis gestegen naar 173.000 met een totaal vermogen van 322 miljard euro. Tegenover deze toenemende rijkdom staat toenemende armoede. Het aantal huishoudens onder de armoedegrens is gestegen naar 717.000, het aantal kinderen in armoede naar 384.000, steeds meer mensen zijn aangewezen op voedselbanken en 57.000 huishoudens hebben problematische schulden.

De SP bepleit drie hoofdmaatregelen om de ongelijkheid te stoppen:

1. Werken dient te lonen, daarbij horen geen bizarre inkomensverschillen.

2. Vermogens moeten eerlijker belast worden, daarom moet er een miljonairsbelasting komen.

3. Ondernemen moet eerlijk. Multinationals worden nu door de regering geholpen om bijna geen belasting te betalen. Dat is oneerlijke concurrentie voor het MKB en slecht voor de samenleving.

Lange tijd heerste het idee dat het wel meevalt met de ongelijkheid in Nederland. Onderzoeken tonen aan dat dit niet zo is. Niet alleen de WRR, maar ook internationale instituten als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vragen aandacht voor de groeiende ongelijkheid. Want de ongelijkheid pakt slecht uit voor samenlevingen: het is slecht voor de economische groei, burgers hebben minder vertrouwen in de democratie, de samenhang verdwijnt, het is ieder voor zich, de gezondheid van mensen is slechter, er is meer criminaliteit enzovoort. De SP wil deze ongelijkheid terugdringen met een scala aan maatregelen waarvan een belasting voor miljonairs een belangrijke is. SP-bestuurslid Willem van Meurs: 'Als de rijkste Nederlanders en de grootste bedrijven hun eerlijke deel van de belastingen gaan betalen, dan is er genoeg voor iedereen. Het geld kan dan besteed worden aan bijvoorbeeld zorg en onderwijs en verlaging van de lasten van de lage en middeninkomens en kleine ondernemers. Ook miljonairs hebben daar baat bij. Zij merken nauwelijks iets van de belasting, maar dragen daarmee wel bij aan een meer rechtvaardige samenleving.'   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 7 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 12 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 14 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 15 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 17 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 18 uur geleden