Afbeelding

Bijzondere ontwerpen bij Technasiumwedstrijd JRL

Algemeen

Vier meiden uit 3-vwo van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) liepen 1 februari van dit jaar met de prijs weg, nu is het de beurt aan vier heren uit 3-havo om met de eer te strijken. In navolging van hun vrouwelijke schoolgenoten wonnen Remco van Homelen, Thijn Grilis, Merlijn van Benthem en Rick van Aarle met hun ontwerp de vier felbegeerde toegangskaarten voor attractiepark De Efteling in het kader van de jaarlijkse Technasiumwedstrijd van het Boxtelse bedrijf Bosch Rexroth.

De Technasiumwedstrijd is een samenwerking tussen Bosch Rexroth en het JRL om jongeren kennis te laten maken met techniek. De aandrijf- en besturingsspecialist, met een grote vestiging in Boxtel op bedrijventerrein Ladonk, schrijft elk jaar een wedstrijd uit waarbij leerlingen een oplossing zoeken voor een actueel techniekprobleem. Dit keer moesten scholieren met de profilering Technasium iets bedenken voor het verwijderen van jackets van booreilanden. Jackets zijn de ondersteuningen voor booreilanden. Deze kunnen drijven of gefixeerd worden op de bodem van de zee. De leerlingen onderzochten de mogelijkheden van een liftsysteem op de achterzijde van een schip, om zodoende de jackets uit de zee te takelen.

Nadat ze meer dan twee maanden aan het ontwerp hadden gewerkt, presenteerden 19 deelnemers, verdeeld in vijf groepen, gisteren hun plannen aan de jury. Zij waren onder de indruk van het niveau van de havisten. ,,Dit is de beste groep die we in al deze Technasiumjaren hebben gezien", zei Bosch Rexroth-directeur Ron van de Oetelaar.

De winnaars vielen op door hun duidelijke presentatie en gedegen berekeningen. De leerlingen toonden hun concept-model, gemaakt van LEGO, in een waterbak. Het model bestond uit een half-afzinkbaar schip dat door middel van luchtkussens een jacket kan liften en vervolgens kan verwijderen uit een boorplatform.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Yvonne van den Biggelaar en haar man Marc worden in winkelcentrum Oosterhof overburen van elkaar. Yvonne gaat er namelijk de Primera runnen die woensdag 15 mei de deuren opent. Zij blijft op de achtergrond ook een dag in de week actief voor DA Drogisterij & Parfumerie Van den Biggelaar.
'Primera maakt aanbod Oosterhof nog completer' Zakelijk 1 uur geleden
Het gilde uit Gemonde bracht dinsdagavond een vendelgroet aan de nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel Eiko Smid.
Nieuwe burgemeester Eiko Smid wil inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel leren kennen Politiek 2 uur geleden
Organiste Gonny van der Maten
Organist combineert polyfonie met romantische muziek Cultuur 3 uur geleden
Leuk: zelf brillen maken tijdens de ateliermiddag van De Beemden en Taalrijk.
Ateliermiddag bij De Beemden groot succes Cultuur 3 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten.
Film Bloedverwanten op herhaling in Muziekhuis Cultuur 6 uur geleden
Logo
Artist impression van het gebouw met boven- en benedenwoningen.
Nieuwbouwproject in Liempde: schop mag in de grond Bouwen en wonen 20 uur geleden
De band The Explosion Rockets verzorgt zaterdag 18 mei een optreden in de tent in het Liempdse Concordiapark.
Het gaat drie dagen rocken en rollen in Liempde Cultuur 21 uur geleden
Logo
Hoewel de naam anders doet vermoeden, vindt Church Open Air binnen in eetcafé De Kerk plaats.
Café De Kerk viert tienjarig bestaan met AC/DC-tribute Cultuur 23 uur geleden