Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Kerst valt vroeg dit jaar in Liempde

Algemeen

De jaarlijkse kerstmarkt Liemt Lopt Uit start vanmiddag om 16.00 uur. Er is dit keer gekozen om het evenement in hetzelfde weekend plaats te laten vinden als de Winterfair Liempde, die morgen van 11.00 tot 18.00 uur wordt gehouden. Bovendien is ook de opzet aangepast. Organisator Ad Schelle: ,,Zo willen we het aantrekkelijker maken, maar ook organisatorisch makkelijker." De Winterfair, die vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond, wordt groter: de organisatoren hebben er het Concordiapark bij getrokken. ,,Het was vorig jaar ramvol in D'n Liempdsen Herd; er stond een rij om naar binnen te mogen", verklaart mede-organisator Claartje Zijlstra.

De winkeliers in Liempde zetten tot vorig jaar diverse kraampjes neer in het dorp. Bovendien werd de kerstmarkt altijd halverwege de toch al drukke decembermaand georganiseerd. Het enthousiasme om mee te doen, nam af bij de ondernemers, merkte Schelle. Dus moest Liemt Lopt Uit makkelijker georganiseerd kunnen worden. ,,Maar zonder het 'wij-gevoel' aan te tasten", aldus de uitbater van café Het Wapen van Liempde.

SPELEND DOOR LIEMPDE

Daarom is er een wandel- en fietsroute door heel het dorp uitgezet die de bezoekers tussen 16.00 en 18.00 uur langs de diverse winkels in Liempde voert. Via een stempelkaart dingen zij mee naar mooie prijzen. Ook de plaatselijke verenigingen worden erbij betrokken: die verzorgen voor ieder pand een activiteit zodat verspreid door het dorp spelletjes en andere bezigheden plaatsvinden. ,,We gaan bussen gooien. Ook het bordspel The Great Tour dat Dennis Merkx uit Liempde heeft gemaakt, wordt gespeeld. En er zal een rolstoelrace plaatsvinden", verklapt Beerens enkele activiteiten.

Na deze activiteiten, wordt traditioneel de vuurput tussen 18.15 en 18.30 uur aangestoken en het bedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Saillant detail is dat Sinterklaas tijdens dit kerstevenement de honneurs waarneemt bij de jaarlijkse bekendmaking van het geldbedrag dat het muntjessysteem dit jaar heeft opgeleverd.

Dat er gekozen is om Liempt Lopt Uit de dag vóór de Winterfair te houden, brengt voordelen met zich mee voor beide evenementen. Zijlstra van de Winterfair: ,,De weg is bijvoorbeeld al afgesloten. Ook staan er nog spullen die we kunnen gebruiken, zoals de vuurkorven." In het Concordiapark komt een grote feesttent te staan voor de Winterfair, ter beschikking gesteld door stichting Algemeen Belang Liempde (ABL). Daarmee wordt de tweede editie flink uitgebreid: naast D'n Liempdsen Herd wordt ook het hele Concordiapark erbij betrokken. Alles is passend aangekleed. ,,We hebben geen budget, maar iedere ondernemer die we benaderden, gaf aan iets te willen doen."

NET IETS MEER

De kerstbomen zijn verzorgd door Rob Kapteijns, Stukbouw uit Schijndel regelde een fotohokje waar mensen sfeervolle prenten kunnen laten schieten en er zijn pashokjes getimmerd. ,,In Liempde kunnen we net iets meer regelen voor deelnemende ondernemers. De pashokjes bijvoorbeeld: zo hoeven de kledingverkopers die niet zelf mee te nemen", vertelt mede-organisator Ellen van Geffen. ,,En ik had thuis nog wat oude deuren staan, dus die kunnen we daarvoor ook gebruiken", grinnikt ze. Daarnaast zijn er nog veel vrijwilligers en anonieme sponsors die iets bijdragen. En uiteraard een volle bezetting van kraampjes.

De twee evenementen hoeven elkaar qua publiek niet te bijten. De kerstmarkt is vooral gericht op mensen uit Liempde. De vijfkoppige organisatie van de Winterfair, naast Zijlstra en Van Geffen bestaande uit Cindy Feenstra, Linda van der Velden en Ylona van Rosmalen, wil vooral bezoekers uit de regio trekken. Als het maar gezellig en druk is, zo luidt de conclusie.

FOTO: Liemt Lopt Uit vond traditioneel altijd halverwege december plaats. Nu wordt de samenwerking gezocht met de Winterfair Liempde. (Foto: Albert Stolwijk. 2015).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 6 minuten geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 2 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 3 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 5 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 6 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 22 uur geleden