Kastanjes rapen, speuren naar Walnoten. De Noteneters, stichting in oprichting, wil een stuk grond aanschaffen en die inrichten als notenbos: alle Boxtelaren moeten hiervan kunnen profiteren.
Kastanjes rapen, speuren naar Walnoten. De Noteneters, stichting in oprichting, wil een stuk grond aanschaffen en die inrichten als notenbos: alle Boxtelaren moeten hiervan kunnen profiteren. Foto: eigen collectie.

‘Notenbos voor iedereen in Boxtel’

Duurzaamheid

Ze noemen zichzelf ‘De Noteneters’. Mirjam Bemelmans en Jos Stift uit Boxtel werken aan het realiseren van een notenbos. Iedereen zou daar in de toekomst gratis de eiwitrijke voeding kunnen oogsten. Zij roepen mensen op om bij het initiatief aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen een brainstormsessie bijwonen op vrijdag 12 of zaterdag 13 mei.

,,Het notenbos moet voor iedereen toegankelijk worden. In vroegere eeuwen had je ook zulke gemeenschappelijke percelen”, legt Bemelmans uit. Zij en Stift hebben een groen en sociaal hart. Het duo zit onder meer in de werkgroep Transitie Boxtel. Bemelmans is ook actief in de lokale politiek voor PvdA-GroenLinks. En het tweetal werkt nu dus aan de oprichting van stichting De Noteneters. 

Er wordt nog gezocht naar een locatie op fietsafstand van de bebouwde kom van Boxtel. Het notenbos heeft verschillende doelen, legt Bemelmans uit. ,,Enerzijds vanwege de eiwittransitie. Als we iets anders willen dan vlees, kopen we vervangers. Maar noten vormen ook een goed alternatief! Die zitten boordevol eiwitten.” Bovendien hopen Bemelmans en Stift op een stukje verbinding tussen de toekomstige gebruikers.

SUBSIDIES EN SPONSORS

Het idee voor een notenbos in Boxtel heeft Bemelmans al zo’n vier jaar. Het plan heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo is er een startkapitaal nodig. ,,Zo was ik bezig met een subsidie van 30.000 euro via het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB), maar heb daar helaas op misgegrepen”, vertelt Bemelmans. 

De zoektocht naar andere subsidies wordt onverminderd doorgezet. Ook zoeken De Noteneters naar sponsors. Van dat geld moet een stuk grond en de aanplantkosten worden betaald. Bemelman en Stift zoeken geïnteresseerden die mee willen helpen en/of denken. Bemelmans: ,,Bijvoorbeeld met het zoeken naar sponsors. Of misschien weet iemand ergens een stukje land dat beschikbaar is...”

MEISJE EN DE TRACTOR

Wie mee wil doen aan een brainstormsessie, kan kiezen voor de bijeenkomst op vrijdag 12 mei tussen 19.00 en 21.00 uur  of voor die van zaterdag 13 mei van 15.00 tot 17.00 uur. Manon Ossevoort, bekend van haar boek Het meisje en de tractor, leidt de gesprekken.

Aanmelden kan via denoteneters@gmail.com. De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers, dus wordt na aanmelding gecommuniceerd. Via het genoemde mailadres kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief onder vermelding van: ‘ja, ik ontvang graag nieuwsbrief Nootberichten’.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Boxtel wil bomen vooral behouden. Maar als dan toch gekapt moet worden, mag het allemaal wel wat eenvoudiger.
Boxtel boomt over bomen: welk exemplaar is waardevol? Natuur & milieu 3 uur geleden
Logo
In dit gebied zien oud-Boxtelaar Henk Vervoorn en wethouder Wim van der Zanden kans voor 134 huizen. Maar dan moeten ze samen wel overeenstemming bereiken over de centen...
Stevige onderhandeling over project van 134 woningen bij Peters Hoek Bouwen en wonen 4 uur geleden
Jeugd van de Sint-Petrusschool presenteerde eerder in deze krant de kunstwerken voor de expositie in MuBo.
Spoken word tijdens expositie MuBo viert Jong Talent MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Vijf jeugdleden van Judoclub Liempde vielen zondag in de prijzen tijdens een regiotoernooi in Schijndel.
Liempse judoka's vallen in de prijzen Sport 7 uur geleden
Harm van de Laar is bezig aan aan lange serie. hij maakt meer dan honderd caramboles achter elkaar.
Biljarters 't Ivoor naar finale Nederlands kampioenschap Sport 8 uur geleden
Logo
Tiny van Schijndel tijdens zijn periode als vrijwillige chauffeur voor de WensAmbulance Brabant in 2015.
Esschenaar Tiny van Schijndel (66) overleden: dauwtrappen was zijn 'Nationale Feestdag' Human Interest 9 uur geleden
Blaaskapel Št’astní Muzikanti.
Blaasmuziek in alle soorten en maten Boxtels Dorpsfeest 10 uur geleden
Logo
Autoscooters bezorgen kinderen én ouders volop plezier. Drie dagen boden ze jong en oud vermaak en vertier in Esch. De dorpskermis eindigde zondag.
Esch geniet van 'kleintje kermis' Cultuur 11 uur geleden