Kastanjes rapen, speuren naar Walnoten. De Noteneters, stichting in oprichting, wil een stuk grond aanschaffen en die inrichten als notenbos: alle Boxtelaren moeten hiervan kunnen profiteren.
Kastanjes rapen, speuren naar Walnoten. De Noteneters, stichting in oprichting, wil een stuk grond aanschaffen en die inrichten als notenbos: alle Boxtelaren moeten hiervan kunnen profiteren. Foto: eigen collectie.

‘Notenbos voor iedereen in Boxtel’

Duurzaamheid

Ze noemen zichzelf ‘De Noteneters’. Mirjam Bemelmans en Jos Stift uit Boxtel werken aan het realiseren van een notenbos. Iedereen zou daar in de toekomst gratis de eiwitrijke voeding kunnen oogsten. Zij roepen mensen op om bij het initiatief aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen een brainstormsessie bijwonen op vrijdag 12 of zaterdag 13 mei.

,,Het notenbos moet voor iedereen toegankelijk worden. In vroegere eeuwen had je ook zulke gemeenschappelijke percelen”, legt Bemelmans uit. Zij en Stift hebben een groen en sociaal hart. Het duo zit onder meer in de werkgroep Transitie Boxtel. Bemelmans is ook actief in de lokale politiek voor PvdA-GroenLinks. En het tweetal werkt nu dus aan de oprichting van stichting De Noteneters. 

Er wordt nog gezocht naar een locatie op fietsafstand van de bebouwde kom van Boxtel. Het notenbos heeft verschillende doelen, legt Bemelmans uit. ,,Enerzijds vanwege de eiwittransitie. Als we iets anders willen dan vlees, kopen we vervangers. Maar noten vormen ook een goed alternatief! Die zitten boordevol eiwitten.” Bovendien hopen Bemelmans en Stift op een stukje verbinding tussen de toekomstige gebruikers.

SUBSIDIES EN SPONSORS

Het idee voor een notenbos in Boxtel heeft Bemelmans al zo’n vier jaar. Het plan heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo is er een startkapitaal nodig. ,,Zo was ik bezig met een subsidie van 30.000 euro via het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB), maar heb daar helaas op misgegrepen”, vertelt Bemelmans. 

De zoektocht naar andere subsidies wordt onverminderd doorgezet. Ook zoeken De Noteneters naar sponsors. Van dat geld moet een stuk grond en de aanplantkosten worden betaald. Bemelman en Stift zoeken geïnteresseerden die mee willen helpen en/of denken. Bemelmans: ,,Bijvoorbeeld met het zoeken naar sponsors. Of misschien weet iemand ergens een stukje land dat beschikbaar is...”

MEISJE EN DE TRACTOR

Wie mee wil doen aan een brainstormsessie, kan kiezen voor de bijeenkomst op vrijdag 12 mei tussen 19.00 en 21.00 uur  of voor die van zaterdag 13 mei van 15.00 tot 17.00 uur. Manon Ossevoort, bekend van haar boek Het meisje en de tractor, leidt de gesprekken.

Aanmelden kan via denoteneters@gmail.com. De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers, dus wordt na aanmelding gecommuniceerd. Via het genoemde mailadres kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief onder vermelding van: ‘ja, ik ontvang graag nieuwsbrief Nootberichten’.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Logo
Het kleinschalige popfestival Boer zoekt Band beleefde vorig jaar haar laatste editie vanwege het sluiten van café D'n Boer aan de Corpus. Komend weekend debuteert de opvolger ervan op de Markt: Boxtel on Stage.
Nieuw event Boxtel on Stage debuteert: 'We brengen reuring naar de Markt' Cultuur 5 uur geleden
Logo
Yvonne van den Biggelaar en haar man Marc worden in winkelcentrum Oosterhof overburen van elkaar. Yvonne gaat er namelijk de Primera runnen die woensdag 15 mei de deuren opent. Zij blijft op de achtergrond ook een dag in de week actief voor DA Drogisterij & Parfumerie Van den Biggelaar.
'Primera maakt aanbod Oosterhof nog completer' Zakelijk 7 uur geleden
Het gilde uit Gemonde bracht dinsdagavond een vendelgroet aan de nieuwe burgemeester van Sint-Michielsgestel Eiko Smid.
Nieuwe burgemeester Eiko Smid wil inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel leren kennen Politiek 8 uur geleden
Organiste Gonny van der Maten
Organist combineert polyfonie met romantische muziek Cultuur 9 uur geleden
Ateliermiddag basisschool De Beemden.
Ateliermiddag bij De Beemden groot succes Cultuur 9 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten.
Film Bloedverwanten op herhaling in Muziekhuis Cultuur 12 uur geleden
Logo
Artist impression van het gebouw met boven- en benedenwoningen.
Nieuwbouwproject in Liempde: schop mag in de grond Bouwen en wonen 7 mei, 16:35
De band The Explosion Rockets verzorgt zaterdag 18 mei een optreden in de tent in het Liempdse Concordiapark.
Het gaat drie dagen rocken en rollen in Liempde Cultuur 7 mei, 16:00