Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Balans verlaat raadsavond voortijdig

Algemeen

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans is gisteravond voortijdig weggelopen bij de besloten gemeenteraadsvergadering die werd belegd om een nieuw beleidsakkoord op te stellen. Het CDA had vooraf al aangekondigd de bijeenkomst in het Lennisheuvelse horecabedrijf Jacobushof te boycotten.

Volgens formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) wilde Balans inhoudelijk praten over de contouren voor een nieuw bestuursprogramma. Die heeft hij samen met vertegenwoordigers van SP, D66 en INbox uitgezet voor de komende jaren. ,,Vragen stellen was natuurlijk prima, maar het was nooit onze bedoeling om te praten over de manier hoe we de beleidspunten hebben gekozen. Daar praten we op 5 juni in het openbaar over, niet achter gesloten deuren", meldde Van de Wiel kort na afloop van de raadsavond.

De bijeenkomst was dinsdag puur bedoeld voor oppositiepartijen om hun inbreng te leveren voor het beleid dat het college van B. en W. de komende jaren uitstippelt, benadrukte de formateur: ,,PvdA/GroenLinks en VVD hebben daar gretig gebruik van gemaakt. En die input gaan we ook meenemen. Jammer dat Balans en CDA dat niet hebben gedaan. Temeer omdat voor het eerst in de geschiedenis coalitiepartijen de oppositie de kans bieden om beleidspunten aan te dragen voor een bestuursakkoord."

De bijeenkomst gisteravond verliep op de wijze waarop de voorbije jaren ook door de raadsfracties werd gesproken over de zogeheten kadernota, de opmaat van een nieuwe begroting. ,,Het was een constructieve bijeenkomst. Aan vijf thematafels konden deelnemers suggesties aandragen en dat gebeurde volop", aldus Van de Wiel.

Vooraf had Balans aangegeven de besloten bijeenkomst alleen te willen bezoeken om te luisteren naar wat de coalitiepartijen te vertellen hadden over het toekomstige beleidsprogramma.

,,We hadden een toelichting en onderliggende motivatie verwacht van de vier coalitiepartijen, maar toen duidelijk werd dat die niet kwam, zijn wij vertrokken. Heel vervelend, maar het had voor ons geen zin om verder te praten", zei fractievoorzitter Mariëlle van Alphen vanochtend in een reactie. Na een halfuurtje is zij met haar partijgenoten vertrokken. Pas tijdens de openbare raadsvergadering op 5 juni wil Balans haar zegje doen.

Van Alphen nam na de gemeenteraadsverkiezingen in maart namens Balans het initiatief voor een nieuwe coalitie. Toen duidelijk werd dat zij geen meerderheid achter zich kon krijgen, nam Combinatie95 de regie over. Het college gaat in ongewijzigde samenstelling verder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 7 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 13 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 14 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 15 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 16 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 18 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 19 uur geleden